България се отказва от участие в конкурса "Евровизия", който ще се проведе в Израел следващата година. Това стана ясно от публикация в официалната страница на конкурса в Twitter (@bg_eurovision), поддържана от БНТ:

"Повече информация и детайли за настоящата ситуация за българското участие и бъдещето на проекта ще бъде публикувана скоро. Дотогава няма да коментираме друга информация, различна от тази на БНТ. Благодарим за разбирането."

"Много съм тъжен и разочарован да чуя, че България се оттегля от Евровизия. Това беше една от малкото възможности за българските изпълнители", сподели в Туитър Георги Симеонов, член на групата Equinox, която представи България на "Евровизия" 2018 г.

В социалната мрежа Симеонов намеква, че отказът на родината ни от участие в конкурса се дължи по-скоро на финансиране.

Броени часове, след като стана ясно, че България няма да участва на „Евровизия“, Управителният съвет на БНТ потвърди, че причината е именно от финансов характер. Решението е част от мерките, които ръководството на телевизията предприело за оптимизиране на публичните разходи. През последните две години БНТ организира българското представяне в международния конкурс с подкрепата на партньори - продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането.
Независимо от това, че националната телевизия получава подкрепата на партньори - продуцентски компании или професионални екипи, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, производството на телевизионен клип и включване в събитията от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия би могла да си позволи, казват от медиата. Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите-участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро.

Припомняме, че българската песен, изпълнена от Equinox, се класира на 14-то място в Лисабон. Година по-рано Кристиан Костов стана втори и постигна рекорд за България, а преди две години Поли Генова се класира четвърта. През 2007 г. пък Елица и Стоян Янкулов се класираха на пето място на финалите на конкурс с песента „Вода“.

Четете още: Израел първа на "Евровизия", нашите извън десетката