Автор
Woman.bg

Българският цар Крум вдъхнови шотландци за лимитирана серия уиски - Highland Park България 811

След като по-рано тази година дестилерията Highland Park представи първата си бутилка от лимитираната серия, посветена на легендарни моменти от българската история, на Whiskey Fest 2019 колекционерите на качествената напитка ще имат възможността да се сдобият и със следващата - Highland Park Single Cask България 811, вдъхновена от победата на хан Крум над войските на Византия.

12-годишното Highland Park България 811 е второ издание от серията бъчви, селектирани и бутилирани специално за България.

Уискито е отлежавало в първо пълнене шери Puncheon бъчва № 1642 от американски дъб, с алкохолен градус 64,4% и ще бъде представено за първи път на уиски събитието между 25 и 27 октомври в София.

Концепцията на шотландската дестилерия, чийто дистрибутор у нас е Кока-Кола ХБК България, включва серия от 3 колекционерски бутилки, които отбелязват 3 ключови победи на Първото българско царство. Highland Park България 681, която излезе преди няколко месеца, маркира годината, в която Византийската империя признава съществуването на българската държава след победата на прабългарите, предвождани от хан Аспарух, а предстоящата през 2020 г. Highland Park България 917 е посветена на триумфа на цар Симеон при Ахелой.

Проектът Highland Park Single Cask България, вдъхновен от факта, че България е една от най-старите държави в Европа, която не е променяла името си от създаването си насам, е уникален в световен мащаб както с тематиката си, така и с това, че за първи път марката пуска на пазара продукти с етикет на кирилица. Единствена по рода си е и връзката между викингското наследство на марката и славните моменти от българската история. Сериите, бутилирани само от една бъчва - Single cask, са високо ценена и многократно награждавана практика в уиски индустрията.

За Highland Park:
Основана през 1798 г. на архипелага Оркни, Highland Park е една от най-отдалечените шотландски уиски дестилерии. За повече от 200 години дестилерията комбинира старите традиции и най-добрата майсторска изработка, за да постигне перфектния вкус. Дестилерията предлага на българския пазар 10, 12, 18, 25, 30 и 40-годишно сингъл малц уиски, както и лимитирани и колекционерски серии, всички високо ценени от експерти и ценители. Highland Park печели редица престижни награди, сред които Най-добър сингъл малц от островите през 2011 г. на World Whisky Awards, „Best Whisky in the World 2009” на World Whisky Awards, както и 4 двойно-златни медала от San Francisco World Spirits Competition през 2009г. У нас марката се дистрибутира от Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България.