Чалгата на живота в БГ: Сестрите в Поморие с 600 лв. заплата - Пайнер с 300 бона държавна помощ

02 декември 2020 | 12:15
19929
8
снимки: Булфото
8

Коронавирусът продължава да напада, а държавата се опитва да се справи, както може. Милион тук, милион там – и пак сме без пари. В болниците продължава да няма достатъчно специалисти и помощници, но за сметка на това знаем, че поп-фолкът ще оживее. Амин!

Тази сутрин осъмнахме с новината, че фирма „Пайнер“ и „Пайнер медия“ ще получат солидна помощ от държавата в размер на почти 300 000 лв. И то, забележете, по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Признавам, в шок съм. Без да демонизирам излишно тоя жанр, просто ще споделя, че през последните 20 години не мисля, че са настъпили, каквито и да било иновации в него. Поправете ме, ако греша, но никак не разбирам къде е иновацията в чалгата през 2020 г. И моля ви, нека не приемаме за нормално поп-фолкът да получи по-голяма финансова помощ от медицинските сестри и лекарите, които рискуват живота си, за да спасят чуждия например.Факт, музикантите и като цяло артистите от всички области, пострадаха най-тежко от кризата, след затварянето на клубовете, ресторантите, дискотеките, концертните зали и отменянето на всякакви събития. Не оспорвам правото на всеки да получи помощ и компенсация, след като държавата му е отнела възможността да работи. Само че е добре това да се случва справедливо.

Не мога да се съглася, че е редно поп-фолк гигантът да получи 300 000, а в същото време музиканти в останалите жанрове, художници и актьори да бедстват. Поне аз не научих някой друг в сферата на културата да е бил компенсиран адекватно от началото на пандемията до днес.Не е за вярване как можем да допуснем да нямаме лекари по ковид-отделенията, но за сметка на това ще изтече огромна сума по сметките на „Пайнер“ и „Пайнер медия“. Не е за вярване как оперни певци умират, защото са заразени по време на работа, тъй като никой не ги подпомага, ако не се качат на сцената. Други пък просто ще загинат от глад, защото сцената не може да им осигури доходи в момента. Само че поп-фолкът ще оживее, за него помощ има. Въпреки че хонорарът, който получава фолкдива за една вечер се равнява на няколко месечни заплати на някой театрален актьор. Изобщо – кризата може да ни убие, но ще продължаваме да щракаме с пръсти и да мятаме салфетки. Животът ни е поп-фок!

Галена

Четете още: До четвъртък ще има план за ваксинирането срещу COVID-19

Още по темата

Коментари

8 KOKO
  26 март 2021 | 10:23 отговор
 

4ALGATA E ZA PROSTAZI I PROSTAZI JA SLUSHAT,IDVA MI DA POVARNA OT TAKAVA GADOST.AMA,KAKVO LI DRUGO MOZE DA IZMISLI INTELIGENTNIJAT BALGARSKI MOZAK

 
7 mmm
  17 март 2021 | 15:39 отговор
 

Много коментари, много нещо. Чалгата в момента е индустрия, защото българинът си я обича, още през соца е мечтал за нея, но е била забранена. Чалгата е българския еквивалент на американския шоубизнес и това е най-умното в кавички нещо, което може да се наложи и утвърди в БГ, защото това нещо отговаря на масовия вкус в БГ. Затова и в бранша заплащането - или поне това, което се твърди по медиите за него - е с такива суми. Всеки народ на планетата си има своя чалга и една от най-тъпите е нашата: животинско виене на фона на зурли и тъпани възбужда сексуалните мераци на българите и те се чувстват щастливи.

 
6 Йокин
  03 декември 2020 | 20:30 отговор
 

Ми сестра,за разлика от пайнерка,на мож си поръча.

 
5 Бля бля
  02 декември 2020 | 20:51 отговор
 

Държавата ще подпомогне "Пайнер" за иновации, защото "Пайнер" или по-точно телевизия планета е първата БЕПЛАТНО ИЗЛЪЧВАНА 4К телевизия в България!

 
4 ХХХ
  02 декември 2020 | 16:10 отговор
 

5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ

 
3 Мариана
  02 декември 2020 | 13:39 отговор
 

Колко защитници на чалгата извисиха глас!Даа,все пак сме в Чалгария!Горките хорица,осигуряват на толкова други заплати,а медицинските сестри-кво,взимат си заплатките и нищо!!Нито “творят”,нито радват народа!Ми то и тия 600лв.май са им много!Иначе , уж никой не слушал чалга,ма как бее,ние сме “интилигентни”! Простотията няма да умре,нея не ще я сломи никакъв корона вирус!

 
 
02 декември 2020 | 14:34

Така ли? Къде? Ти ли?

2
  02 декември 2020 | 12:46 отговор
 

Какво общо има тук колко получавала една фолк-певица на вечер? То даже и Димитър Димитров е ирелевантен тук. Какво е виновен човека, че друг му дава баницата да я яде. Той като всеки друг собственик на фирма и бизнес в България си е в правото си да си кандидатства за пари по европроекти. Ясно е как се е стигнало до одобряването му и че е било с връзки и контакти, но те така стават нещата в България. Всички, които останаха там, именно затова останаха - защото им харесва да могат да разчитат на контактите си и че всичко там се оправя с един телефон на някой познат. Така че реално човека не е виновен, още по-малко пък са виновни певиците в случая. Те съвсем периферно остават вече в тази тема, та да ги въвличате и тях колко взимали на вечер и т.н. И между другото взимат много, но и разходите им са огромни. Това е бизнес, който храни много хора покрай тях. Това забравя ли се? Знаете ли какъв голям екип е нужен създаването на песен и видео към нея? Не се ли сещате на колко народ плащат заплати - защото те ги плащат, Пайнера нищо не им покрива и нищо не им плаща, той само прибира. Това е огромна машина и огромен за мащабите на държавата ни бизнес, който освен че храни много много много музиканти, текстописци, режисьори, озвучители, техници по звук, осветление и знам ли и аз какво още, също така захранва и много заведения в страната - собствениците им, диджеи, сервитьори, охрана и т.н. и т.н. Дайте да гледаме на нещата по начина, по който трябва да бъдат гледани, а не само да морализаторстваме. Всеки знае, че в заведенията, където се пуска друг тип музика, почти никой не ходи и много малко такива оцеляват, дори в столицата.

 
 
02 декември 2020 | 12:49

Ааа.. забравих да спомена текстописци, аранжори, фризьори, гримьори, които даже често пътуват с тях, оператори... Една мед. сестра със заплатата си на кого трябва да плаща заплата? А и няма какво да роптаем и да се репчим на Пайнера, че нещата са каквито са. Навсякъде по света тези, които са в сферата на "изкуството" (не че музиката, която се прави където и да било по света е изкуство де, чиста порнофрафия си е) и спорта, взимат твърде много пари за това, което правят. И на мен ми се струва нелепо един футболист или една манекенка да взимат парите, които взимат, ама ей на. Но пък тяхна ли е вината, че ги взимат? Просто светът ни не е устроен правилно.

 
Лош мат'риал
02 декември 2020 | 13:08

Що ли се слуша чалга повече от другата музика, питал ли си се? Ами много просто, защото такива са потребностите на "народа" Важното е да е тъп и прост, да има цигари, алкохол и ниски страсти! Паразитираща нация! После що не ни уважават от Европа, ясно е защо, понеже по-голямата част са лумпеняци, лош матриял!

 
02 декември 2020 | 13:17

Като ти гледам клиширания, банален коментар, е повече от очевидно, че съм се питала далеч повече неща от теб.

 
hehe
02 декември 2020 | 15:40

е след като димитров нищо не покрива като разходи, каква е тази пламенна защита за парите, които му се отпускат? Нали според теб няма да ги даде на певиците и на хората в сектора, тогава защо му се отпускат? Там в чалгата май мисленето не ви е силна страна ;)

 
до hehe
02 декември 2020 | 18:21

Като нищо не си прочело и нищо не си разбрало, по-добре не коментирай. Защо му се отпускат? Не работа в държавна администрация нито по европроекти, та да знам. То в статията си пише на какво основание. А кои сме "ние в чалгата" така и не разбрах. И в коя чалга съм аз, според теб, че и това не става ясно? Или като няма аргументи и контра аргументи, то празнословието и словесната диария трябва да минат за такива? И къде казах, че трябва да му се дават? Хайде обади се на някой, на когото мисленето му се отдава, че на теб явно не, да ти преведе написаното, че логика, анализ и интерпретация на прочетеното явно са извън умствените ти възможности. Хайде ще опитам да го кажа по-простичко като за глупаците от последната редица най-отзад: че нито Митко Пайнера, още по-малко пък певиците му, са виновни за това, та да плюем по тях. Виновните тук са други, но как да схванете, като трябва малко да се мисли за тази работа, а това не ви е силната страна.

 
do hehe
02 декември 2020 | 18:22

*не работЯ

 
hehe
02 декември 2020 | 18:58

като цяло ми е трудно да следя някой с логорея, признавам си. Но и на теб ти е трудно да следиш собствента си мисъл или имаш проблем с това да видиш как ти изглежда написаното :) пс: абсолютно всеки един човек си носи личната отговорност за действията, независмо дали някой му предлага баница или не. В тази връзка - всеки носи и вина за това, че се оставя да бъде ръководен от действията на други. Но все пак благодаря, че ме осветли какво ми е! Хора като теб, които споделят знанията и мъдростта си в нета са дар Божи.Мога само да гадая на колко още хора си отворила очите за живота им...

 
do hehe
03 декември 2020 | 13:25

Не е моя работа как ти изглежда на теб. Продължавай да си лаеш под погрешното дърво. Народа го е казал - не е луд, който яде баницата. И излишно морализаторстваш и лицемерничиш. Няма кой да ти повярва, даже и ти сам не си вярваш, че ако на теб ти се предостави възможност да теглиш пари за бизнеса си, няма да го направиш от "морални" подбуди, защото примерно има и по-закъсали от теб. По тази логика следващия път мама и тате като ти дадат парички за закуска, дай ги на някой просяк на улицата, защото има по-нуждаещи се, пък ти нали се имаш за много благороден и възвишен.

1 кк
  02 декември 2020 | 12:30 отговор
 

ВКАРАЙТЕ ЧАЛГАДЖИЙКИТЕ ДА ВЪРШАТ РАБОТАТА НА САНИТАРИТЕ!

 
 
хахах
02 декември 2020 | 13:04

Те ще могат пълен пакет обслужване да осигурят! Мислиш ли, че някоя кифла ще отиде да бърше пода!!! Забрави!

Добави Коментар

Най-четени