Черешова задушница е! Отдаваме почит на починалите

11 юни 2022 | 08:01
27723
1
Снимки: Pixabay
1

Днес е Черешова задушница, известна още като Спасовска задушница. Тя се отбелязва в съботния ден преди Петдесетница (50 дни след Великден) и е една от трите големи панахиди в годината, посветена на починалите ни близки.

На този ден всеки християнин отдава почит на починалите и се моли за опрощаване на греховете им. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Според църковното предание след Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра, тъй като след това той се затваря. С други думи, това е времето, в което близките на починалия се грижат за неговата душа.

Всъщност става дума за т.нар. Вселенска задушница, която се прави от всички православни църкви по света. В страната ни тя се нарича Черешова задушница, тъй като това е най-популярният плод по това време на годината, който се раздава.

Ритуали 

- Още в началото на седмицата преди Задушница и най-късно в четвъртък трябва да се посети гробното място, да се почисти от плевели и отпадъци, а паметната плоча да се измие от наслоената върху нея мръсотия и прах. Прелива се с вода и вино под формата на кръст, палят се свещи.

- В петъчния ден, до пладне, е добре да сме се приготвили за ритуала на гробното място. За тази цел трябва да сме набавили всички продукти и да сме ги приготвили за раздаване. Най-важното е сред тях да присъстват жито – символ на Възкресението, хляб в кръгла форма – символ на безначалието и безкрая на вселената, и червено вино – символ на благоденствието, истината и здравето, както и на пролятата кръв на Христос за нашето спасение от злото и смъртта. Към тях се прибавят и първите за сезона череши, а по желание - и дребни сладки.

- Дните петък и събота са посветени на духовното изцеление, затова през този период не трябва да се отдава особено значение на плътта и тялото. Практики като пране, къпане и пр. е добре да се избягват. С други думи посветете тези дни на духовни разговори и мисли. Бъдете по-смирени и великодушни. 

Ако не можете да отидете на гробището

В този случай направете т.нар. "суха литургия" за своите близки. До петък вечерта посетете църквата и запишете имена на починали близки, купете 1 свещ. През нощта срещу Черешовата задушница имената ще престоят в олтара, а в събота сутринта свещениците ще запалят свещта и ще ги изчетат, измолвайки за тях опрощение на греховете.

В събота сутринта вие също можете да присъствате на службата и после да раздадете подавки с приготвените в тях продукти за "Бог да прости" на хората, които се намират в църквата, на свещеника, на клисарите, на приятели и роднини.

Четете още: Черешова диета - ключът към слабата фигура

Коментари

1 Бивш от МВР
  11 юни 2022 | 09:43 отговор
 

Е па 8 години у Системата на МВР, като Граничен полицай, че да не са малко.

 
 
Бивш от МВР
11 юни 2022 | 09:44

!!!Надежда бивша продавачка на артикули за баня в магазин Бриколаж в Люлин,а сега подвизаваща се с никове ,като Следователката,na di и кой знае още колко фалшиви ти си пример за това,каква не трябва да бъде една жена.Използвайки работата си в Хенди и използващата хората,като пионки може и да постигаш дадени цели,но айде не искаме да сме,като теб и да се правиме на кючекини по разни партита.Ти по-добре си гледай единственото дете,а не да сереш по форумите измишльотини и клевети за хората.Много ти се ще да съм наркоманка и да живея в мизерия,но може само да си мечтаеш за това нещастнице мизерна.Такива,като теб освен,че са грозни отвън са боклуци и от вътре,което е по-зле,затова и свекърва ти не може да те понася и с караш всеки ден с мъжа си.Та гледай да не те ритнат от семейното ложе та да ти покажат ,къде ти е мястото.Тя се загрижила за чуждото дете,а не гледа собственото си и стои милото в стаята си само,кво му беше наказанието ,тихо и да си кюти там.Мърла злобна си ти и не заслужаваш грам внимание,камо ли да се занимава човек с подобни екскременти ровещи адреси и телефони и пускащи секс обяви на нищо неподозиращите хора.msbrico,продавай си незаконните цигари и се гръмни злобо грозна.!!!

 
Бивш от МВР
11 юни 2022 | 09:49

Те тази къде е писала това есе че едно време ми е казвала по тела че грозната мангалка с гаден сурат наша надка е била, че забележете, че много гадна и много злобна.

Добави Коментар

Най-четени