Автор
Woman.bg

Черешова задушница е! Отдаваме почит на починалите

Днес е Черешова задушница, известна още като Спасовска задушница. Тя се отбелязва в съботния ден преди Петдесетница (50 дни след Великден) и е една от трите големи панахиди в годината, посветена на починалите ни близки.

На този ден всеки християнин отдава почит на починалите и се моли за опрощаване на греховете им. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Според църковното предание след Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра, тъй като след това той се затваря. С други думи, това е времето, в което близките на починалия се грижат за неговата душа.

Всъщност става дума за т.нар. Вселенска задушница, която се прави от всички православни църкви по света. В страната ни тя се нарича Черешова задушница, тъй като това е най-популярният плод по това време на годината, който се раздава.

Ритуали

- Още в началото на седмицата преди Задушница и най-късно в четвъртък трябва да се посети гробното място, да се почисти от плевели и отпадъци, а паметната плоча да се измие от наслоената върху нея мръсотия и прах. Прелива се с вода и вино под формата на кръст, палят се свещи.

- В петъчния ден, до пладне, е добре да сме се приготвили за ритуала на гробното място. За тази цел трябва да сме набавили всички продукти и да сме ги приготвили за раздаване. Най-важното е сред тях да присъстват жито – символ на Възкресението, хляб в кръгла форма – символ на безначалието и безкрая на вселената, и червено вино – символ на благоденствието, истината и здравето, както и на пролятата кръв на Христос за нашето спасение от злото и смъртта. Към тях се прибавят и първите за сезона череши, а по желание - и дребни сладки.

- Дните петък и събота са посветени на духовното изцеление, затова през този период не трябва да се отдава особено значение на плътта и тялото. Практики като пране, къпане и пр. е добре да се избягват. С други думи посветете тези дни на духовни разговори и мисли. Бъдете по-смирени и великодушни.

Ако не можете да отидете на гробището

В този случай направете т.нар. "суха литургия" за своите близки. До петък вечерта посетете църквата и запишете имена на починали близки, купете 1 свещ. През нощта срещу Черешовата задушница имената ще престоят в олтара, а в събота сутринта свещениците ще запалят свещта и ще ги изчетат, измолвайки за тях опрощение на греховете.

В събота сутринта вие също можете да присъствате на службата и после да раздадете подавки с приготвените в тях продукти за "Бог да прости" на хората, които се намират в църквата, на свещеника, на клисарите, на приятели и роднини.

Четете още: Черешова диета - ключът към слабата фигура