Честит празник на буквите, Народе!

24 май 2022 | 08:16
2884
2
Уикипедия, Булфото
2

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

През 855 г. Кирил и Методий създали глаголицата във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да популяризират християнството сред славяноезичните народи.

Техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. Те получили топъл прием в България от княз Борис през IX век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името ѝ е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

Днес отдаваме почит на тези, благодарение на които имаме свой език, своя писменост, оставили сме отпечатък в историята със свое четмо и писмо.

И въпреки че през годините постоянно се жалваме, че правописът и правоговорът не са силната страна на подрастващите, че много от тийнейджърите пишат на латиница и дори не изписват целите думи, че никой не слага пълен член, тя, азбуката не е изчезнала. Тук е. Като код в кръвта на народа ни. Код за свобода и независимост.

И съм сигурна, че въпреки промените на времето, въпреки дигиталните кодове, този първичен код на просветност, заложен в нас от дедите ни ще остане и ще просъществува. Както е било досега.

Сигурна съм, че децата ни се гордеят със своя род и език. Въпреки бунтарските прояви, въпреки ширещата се неграмотност. Защото, съгласете се, те не са неграмотни, защото не са се научили. А защото ние, в частност просветните спецове и корифеи, постоянно променят програмите, защото се учи по 15 различни учебника, защото през последните 20-30 години и образованието ни е на хала на здравеопазването и въобще като всичко в тази държава. Оставено на самотек, с безкрайни промени, липса на единна идея и политика, липса на визия. И трудното онлайн обучение го доказа. И защото да, светът се променя. И ние трябва да се променим с него. Запазвайки мъдростта и богатствата, завещани ни от миналото, но с поглед в бъдещето.

„Българино, знай своя род и език”, помните ли? А знаете ли ги? Колко от вас пишат правилно, колко от вас са прочели книга през последния месец? Та не са ни виновни децата. Те следват нашия пример. И ако него го има, ако той е добър, и децата ни ще бъдат добри. И образовани.

Честит празник на българската писменост!

Коментари

2
  24 май 2021 | 12:49 отговор
 

bravo !

 
1
  24 май 2021 | 09:35 отговор
 

Поне днес статията можеше да не е пълна с негативизъм. Още повече, че почти нямате статия, която да е без правописни грешки! Нагло да казвате колко са неграмотни децата,а вие (журналисти!), да правите елементарни грешки! И аз съм от поколението от "последните 20-30 години", не съм с висше педагогическо или журналистическо образование, но съм се научила! Напук на това ,че програмите се сменят всяка година!Напук на това,че имах нещастието, да се падна във випуска опитни мишки на министър Владимир Атанасов, който въведе абсолютно излишния 12-ти клас! Затова, скъпи журналисти, преди да плюете системата, учителите, посоката на вятъра и ретроградния Меркурий,вземете се погледнете и се смирете малко! И поне на днешния ден отдайте чест на хората, които са ни дали възможност да пишем на роден език! Без злъч и недоволство! И започнете промяната от собствения си екип! Честит празник на всички!

 

Добави Коментар

Най-четени