Автор
Роси Кацарова

Том Круз на 59: Холивудският ас, за когото няма невъзможна мисия

На днешната дата преди 59 години се ражда Томас Круз Мейпотър, когото светът познава като Том Круз – един от най-известните и скъпоплатени съвременни актьори.

Детските години на Круз са белязани от постоянни пътувания. Семейството му често се мести от град в град и още преди да навърши 14, актьорът сменя повече от 10 училища в САЩ и Канада. През 1976 година фамилията най-накрая се заселва за постоянно в Ню Джърси.

През тийнейджърските си години Круз иска да стане свещеник и дори постъпва в семинарията. Влечението, което постепенно развива към актьорската игра, обаче го разубеждават от идеята да стане духовник.

Решен да се превърне в известен артист след края на гимназията, Том Круз се мести в Ню Йорк, за да преследва мечтата си.

Дебюта си в киното прави през 1981 г. с участието си в лентата "Безкрайна любов". Следват няколко роли в неособено популярни филмови продукции.

View post on Instagram
 

През 1986 г. обаче му е поверена главната роля в лентата "Топ Гън", която го превръща в звезда от световна величина.

През следващите години Том Круз се снима в касови филми като "Цветът на парите" (1986), "Рейнман" (1988), "Роден на четвърти юли" (1989), "Интервю с вампир" (1994) и "Мисията невъзможна" (1996), които го превръщат в един от най-обичаните актьори, а също така и в един от най-скъпоплатените.

В началото на 90-те той се налага като най-скъпоструващият актьор с хонорар от 15 милиона за филм. С лентите, в които участва през 90-те години, Том поставя рекорд, като става първият актьор в света, участвал последователно в пет филма с приходи над 100 милиона долара – "Доблестни мъже" (1992), "Фирмата" (1993), "Интервю с вампир" (1994), "Мисията невъзможна" (1996) и "Джери Магуайър" (1996).

Филмовите му роли му носят не само солидни финансови приходи, но и признанието на публиката и критиката. Следват три номинации за награда "Оскар" и три спечелени награди "Златен глобус".

View post on Instagram
 

Личният живот на Том Круз е не по-малко интересен от професионалния му... Актьорът е бил женен цели три пъти. Първият му брак е с актрисата Мими Роджърс и трае 3 години. Вторият е с Никол Кидман, като Круз е този, който подава молба за развод. Интересното е, че той го прави три дни преди 10-годишнината от брака им и по този начин си спестява плащането на доживотна издръжка.

В този момент Кидман е бременна в третия месец и малко по-късно пометва, навярно от преживяния шок.

След втория си развод актьорът има тригодишна връзка с друга актриса – Пенелопе Крус, с която се разделят през 2004 година. През 2005-а Том Круз започва да излиза със значително по-младата от него Кейти Холмс. Предлага ѝ брак на Айфеловата кула само няколко месеца след запознанството им. Двамата минават под венчило през 2006 година. Същата година се ражда и дъщеря им Сури.

Актьорите се развеждат през 2012-а, като по неофициална информация причината е отдадеността на Том Круз на сциентологията.

View post on Instagram
 


Знаете ли, че...

* Том Круз е първият актьор, участвал в една и съща година във филм, спечелил "Оскар" за най-добър филм, и в такъв, определен за най-слаба продукция.

* Том Круз не обича да използва дубльори за филмите си и изпълнява каскадите сам. Дори сам пилотира, когато се налага, тъй като от 1994 година притежава свидетелство за управлението на самолет.

* През 1996 г. става свидетел на автомобилна катастрофа и не само откарва пострадалата жена в болница, но и плаща сметката за лечението ѝ в размер на 7000 долара.

* През годините е оглавявал класации за най-сексапилния жив актьор, за най-скъпоплатения, а също и за най-влиятелния в шоубизнеса.

* Том Круз е една от първите холивудски звезди, официално признали, че следват религията на сциентологията. Това се случва още през далечната 1990 година. Актьорът дори заявява, че е излекувал дислексията си благодарение на сциентологията.

По-долу споделяме и някои от най-добрите цитати от Том Круз:

"Ето как съм изживял живота си: никога не съм закъснял за сет. Правя филми, в които вярвам. Чувствам се привилегирован да мога да правя това, което обичам."

"Винаги търся предизвикателство и нещо различно."

"Не станах актьор, за да имам власт, но просто се случи, и затова имам много възможности."

"Не ме интересува кой си, животът има предизвикателства."

"Уважавам самураите, защото те бяха творците на своето време. Това, което ме порази най-много, когато четох Bushido, е състраданиете."

"Ако няма кой да помогне, излезте и потърсете някой, който да помогне." Том Круз

"Обичам децата. Сам бях дете, веднъж." Том Круз

"Искам свят без война, свят без лудост. Искам да виждам хората да се справят добре, дори не мисля, че е толкова, колкото това, което искам за себе си. Това е повече от това, което искам за хората около мен. Това е, което искам." Том Круз

"Аз съм страстен за ученето. Аз съм страстен за живота." Том Круз