Днес рожден ден празнува Стелан Скарсгард - актьорът, който плени сърцата на киноманите по цял свят с играта си в минисериала на НВО "Чернобил".

В лентата "Чернобил" Скарсгард се превъплъщава в образа на реално съществуваща личност и по-конкретно на Борис Щербина - заместник министър-председател на СССР по време на аварията.

Скарсгард се ражда в Гьотеборг, Швеция през 1951 година. Още 17-годишен се превръща в звезда в родината си благодарение на участието си в известен шведски сериал. Следват години, посветени на театъра, като в периода от 1972 до 1988 година Скарсгард играе на сцената на Кралския драматичен театър в Стокхолм. През 1982 г. се снима в The Simple Minded Murder на Ханс Алфредсън. За това изпълнение печели Guldbagge (Шведската филмова награда) за най-добър актьор и "Сребърна мечка" в Берлин.

В края на 80-те прави дебюта си в американското кино с филма на Фил Кауфман "Непоносимата лекота на битието". Но големият пробив на актьора в Холивуд несъмнено е участието му във филма на Ларс фон Триер "Порейки вълните".

Следват участия в "Добрият Уил Хънтинг", в "Амистад" на Стивън Спилбърг, в "Ронин" на Джон Франкенхаймър, в "Синя бездна" на Рени Харлин, както и в следващите филми на Фон Триер – "Танцьорка в мрака" (2000) и "Догвил" (2003).

Сред по-касовите филми, в които участва актьорът, са "Крал Артур", "Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца" и "Карибски пирати: На края на света".

От 1975 година е женен за приятелката си Май, от която има петима сина и една дъщеря.