Автор
Woman.bg

Да не забравите - връщаме стрелките тази нощ. Вероятно за последно

През нощта в събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04:00 ч. Това означава, че можем да спим с час повече.

Това е и реалното време, а може би е последният път, в който сменяме времето.

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г.

От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март. Различните държави не са единодушни относно това дали има нужда от зимно и лятно часово време. Някои от тях желаят да преустановят ежегодната промяна. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Европейският парламент през март 2019 г. подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г., съобщават от законодателния орган. 2021 г. може да бъде последната година на смяна на сезонното часово време в Европейския съюз.

Допитване сред българските граждани, в което гласуваха около 17 000 души, показа, че у нас повече се одобрява лятното часово време. 51% от участвалите в анкетата, инициирана от правителството, са посочили летния режим за предпочитан. Зимният е по-удобен според 38%. Има почти пълно единодушие (96%) по въпроса, че смяната на времето два пъти годишно трябва да бъде прекратена.

Следващата смяна на времето традиционно е в края на месец март. Тя може и да не се наложи, ако изберем да останем на астрономическото зимно време.

Четете още: Ще дойде ли допълнителният час за сън?