Втората книга на Питър Мейл - "Прованс завинаги", отново завладява читателя с безграничната си любов към една от най-живописните и вкусни области на Франция – Прованс.

След 15 години работа в рекламния бизнес в Англия, Питър Мейл се измъква от Медисън авеню, за да се отдаде на писане. Вдъхновен от преместването си в Прованс, той написва редица от книги посветени на френския Юг, на неговите хора и типични обичаи, на неповторимата храна и френското вино.

„Прованс завинаги” започва там, където свършва предишният роман на Мейл „Една година в Прованс“ и въпреки че може да се нарече негово продължение, тя има своето собствено очарование. Книгата е все така вълнуваща и колоритна откъм преживявания и образи, както и първата, но тук главните герои - Питър и съпругата му, са вече по-приспособени и липсват първоначалните изненади от непозната среда. Това от своя страна дава възможност на читателя за едно задълбочено навлизане в местните особености и цялостен поглед върху провансалския начин на живот.

Въпреки желанието на главния герой да води спокоен и уединен живот той се впуска в серия от неочаквани приключения – тръгва по следите на черни трюфели; открива старинно съкровище в задния си двор; дори изнамира човек, който кара крастави жаби да пеят “Марсилезата”. Освен това организира нетипично угощение за петдесетия си рожден ден - богат пикник с карети в планината Любрео; посещава местната изба в „Шатоньоф дю пап” и се потапя в атмосферата на най-големия пазар в Авиньон.

Всички тези и други приключения, описани с характерното чувство за хумор на писателя, за пореден път пренесат читателя в незабравимия Прованс и му разкриват вкусната и красива страна на живота.

Накрая, трябва да отбележим, че това е книга от онези, които по нетипичен начин ни убеждават, че не само градският начин на живот си заслужава. Живеещи в едно забързано и натоварено ежедневие, тази книга ни пренася в един различен, спокоен, дори романтичен свят, изпълнен с много комични ситуации, гастрономични преживявания и неутолими местни вина.

С нетърпение очакваме и третата книга от поредицата на Питър Мейл, „Отново Прованс“, която скоро ще излезе на български език.

Книга: „Прованс завинаги”
Автор: Питър Мейл
Издателство: Gourmet publishing