Автор
Woman.bg

Да си поемем глътка въздух - повечето деца все още боледуват леко

На фона на мрачните статистики и новини все пак има и такива, които ни помагат леко да си отдъхнем. Въпреки че тази четвърта Kовид вълна засяга и децата, лекари обявиха, че повечето от тях боледуват леко. Проф. Светлана Велизарова заяви пред БНТ, че малчуганите продължават да изкарват вируса в по-лека форма, като при цели 80 % от тях той преминава безсимптомно.

По думите й онези деца, които боледуват средно тежко и тежко, в повечето случаи имат странични заболявания и медицински показания, например затлъстяване, диабет, генетични и вродени болести. Затова и за тях е добре да носят маски и да се тестват по-често. Логично е тази вълна да засяга повече децата, тъй като те са били пазени в продължение на една година и са били най-затворената група от населението. Естествено е когато излязат от затворена среда, да започнат да боледуват, обяснява още професорът.

За пореден път тя разясни, че докато всички не преминем през тази въздушно-капкова инфекция, ще има и пета, и шеста вълна. По думите й това може да бъде предотвратено, защото има ваксини, чиято цел е да не се стига до смъртен изход. Професор Велизарова, която е виден пулмолог и ръководител на детската клиника в белодробна болница в София, даде и разяснения относно тестването на малчуганите. Според нея ако се направи тест до третия ден от заболяването, той може да не се отрази правилно и да бъде негативен, тъй като няма достатъчно натрупано вирусно число в носоглътката. Тестването е хубаво да се проведе не по-рано от третия ден от първите симптоми, уточнява още специалистът.