Автор
Весела Георгиева

Далай Лама, онова, което поиска от едно момче, и традициите на Изтока

Една публична изява на Далай Лама разбуни света и социалните медии и стана причината за скандал, довел до извинение. Духовният водач беше уличен в сексуална злоупотреба с дете, писаха световните медии.

На вече набралото огромна популярност видео се вижда как 87-годишният Далай Лама целува момче, което се навежда, за да му отдаде почит. След това будисткият монах изплезва езика си и моли детето да го смуче.

"Можеш ли да ми смучеш езика?", се чува как той пита момчето. Видеото е заснето през февруари, по време на събитие в МакЛеод Гандж, предградие на град Дхарамсала в Северна Индия.

Потребителите в социалните мрежи заклеймиха видеото, наричайки го "отвратително" и "абсолютно неприемливо".

Далай Лама се извини в своя Инстаграм акаунт. Под текста с извинението има десетки коментари. Едните са супер негативни, другите са на обратния полюс - те обясняват, че Далай Лама всъщност е с много чиста детска душа и със сигурност в действията му не трябва да се открива нищо сексуално.

"Оказа се, че изплезването на езика е стар тибетски поздрав, чийто корени стигат до Ранното средновековие. Според преданието, през 9 век в Тибет живял цар с черен език и жесток нрав, който мъчел и потискал народа. Той карал хората да изплезват езиците си, за да доказват по този начин невинността и покорството си. С времето смисълът на ритуала се променил, като плезещият демонстрирал по този начин, че няма черен език и че в него не се е превъплътила душата на злия цар. Цялата истерия по медии и социалките показва поне две неща: че хората от Запада не познаваме обичаите и традициите на хората от Изтока и в своето невежество, водени от собствената ни логика и разбирания, бързаме да ги заклеймим като гнусни и извратени; и че социалките и повечето от медиите гъмжат от истерични и неграмотни глупаци, винаги готови да "оправят" света." Това написа във Фейсбук Петър Голийски, писател, преподавател и автор на статии в различни медии.

Да, явно сме готови бързо да заклеймим нечие поведение без да вникнем в това дали зад него не стоят традиции, история или нещо друго. Едва ли Далай Лама би си позволил сексуално насилие над дете на място, където има камери. Именно защото действията му биха могли да бъдат документирани. Просто не си е дал сметка, че това, което е направил, би могло да бъде изтълкувано по начина, по който бе изтълкувано.

Това би могло да обясни изплезването, но въпросът със "смученето" не е ли наистина твърде смущаващ, твърде не на място и не толкова невинен, дори обяснен с чувството за хумор, шегите и детинското поведение на Далай Лама?

Поведението на духовния водач бе заклеймено и у нас, в социалните медии, имаше много коментари. Любопитен обаче е фактът, че когато в мола някой снима гадно видео, тормозейки едно дете със специални потребности, нито един посетител на търговския център не е проявил социална отговорност и не е спасил момчето от хората, които са го тормозили.

Свидетели сме на един невероятно неприятен феномен - да гледаме случващото се около нас все едно сме пред телевизора и на екрана дават "Биг брадър". Коментираме, но само "на хартия", без да участваме в събитията, без да се намесваме, без да упражним правото и отговорността си на общество.

Същото е поведението и когато виждаме как някой бие друг на улицата или когато чуваме как съседите се карат и когато съседката, колежката или приятелката ни вероятно е жертва на домашно насилие.

Знаем, че се случва. Но си казваме - не е на мен... И отминаваме. После, когато я намерят в багажника на колата, започваме яростно да коментираме, да осъждаме, но пак само "на хартия". Докато не се приберем у дома, не сложим вечерята и не си пуснем телевизора или не забием нос в телефона си.

View post on Instagram
 

Жестът и въпросът на Далай Лама със сигурност е неуместен предвид времето, в което живеем. Но също така е факт, че има племена, чиито традиции са не по-малко потресаващи. За нас, "цивилизованите". За тях потресаващо може да бъде нашето бездушие, лицемерие и безкрайната ни материалност. Кой знае!

Живеем в свят на добавената реалност. На ценности, наложени от социалните медии. На асоциалност.

"Истинските ни врагове са собствените лоши мисли.”, казва Далай Лама.

Това е. Днес ние сме склонни във всичко да виждаме първо лошото, пошлото, да откриваме навсякъде скрит смисъл, сексуален подтекст... А в същото време, когато нещо лошо се случи, чакаме някой друг да реши проблема, за да не си цапаме ръцете, защото не е наша работа.

Разбира се, в никакъв случай не оправдавам това, което Далай Лама направи. Дори да е някакъв древен тибетски ритуал. Ако не той, то неговите пр специалисти, трябва да са наясно с новите реалности. А и най-малкото, заради продължилата цели две години ковид пандемия, се налага спазването на известни правила... А и на фона на всичко онова, което сме чували за случващото се зад стените на други религиозни организации, притеснението на всички хора, изразили възмущението си, е напълно основателно.

View post on Instagram
 

Традициите са си традиции, но светът се променя. И някои традиции трябва да останат в миналото, защото обществото се променя, личностните ни граници също се променят.

Има моменти, в които трябва да сме толерантни, има моменти, в които трябва да показваме своята нетърпимост.