Далай Лама за войната в Украйна: ХХ век беше на кръвопролитията. ХХI трябва да е векът на диалога

Духовният водач на Тибет - 14-ият Далай Лама, отправи горещ призив към ненасилие и прекратяване на конфликтните действия в Украйна. Той изрази силната си тревога от случващото се в държавата и апелира за бързо възстановяване на мира там.

"Дълбоко натъжен съм от конфликта в Украйна. Моля се мирът да бъде възстановен бързо в Украйна", пише Далай Лама на профила си във Фейсбук.

"Нашият свят е станал толкова взаимозависим, че насилственият конфликт между две държави неизбежно засяга останалия свят. Войната е остаряла - ненасилието е единственият начин", отбелязва той.

"Трябва да развием чувството за единство на човечеството, като гледаме на другите човешки същества като наши братя и сестри. Така ще изградим един по-мирен свят", призовава Тензин Гяцо.



"Проблемите и разногласията се решават най-добре чрез диалог. Истинският мир се постига чрез взаимно разбиране и уважение към благополучието на другия", подчертава той.

"Не трябва да губим надежда. 20. век беше век на войни и кръвопролитията. 21. век трябва да бъде век на диалога", казва Далайа Лама.

Той е почитан не само от будистите по света, но е възприеман като един от най-великите живи мъдреци от милиони хора на планетата.



Роден е на 6 юли 1935 г. в малкото селце Такцер в Североизточен Тибет под името Лхамо Дхондруб. През 1937 г., когато е на 2 години, при него пристига група лами, търсещи превъплъщението на своя духовен водач. След като се уверяват, че именно в него се е преродил покойният вече 13-и Далай Лама, невръстният Лхамо е признат за неговото превъплъщение.

На трона в столицата на Тибет, Лхаса, 14-ият Далай Лама се възкачва на 22 февруари 1940 г. След окупацията на Тибет от комунистически Китай през 1949-1950 г. той започва мирна борба за съжителство без раздори и спорове с китайския народ. През 1959 г. е прогонен от Лхаса и оттогава досега живее в изгнание в Индия.
През 1989 г. получава Нобелова награда за мир за делото си, посветено на мирната борба за автономия на Тибет от Китай. През 2011 г., се оттегля от политическото ръководство на Тибет и заявява, че ще остане само духовен водач.

Четете още: Далай Лама: Помни, че понякога да не получиш това, което искаш, всъщност е голям късмет