Автор
Ева Лъчезарова

Десислава Олованова: Винаги съм вярвала в силата на професионалните тандеми

Десислава Олованова работи в рекламния бранш от над 10 години.

Тя е правила кампании за клиенти като Министерството на здравеопазването, Rochе, „Шейново 2005”, Paralax, Bolkan Media Group, AXN, HBO и др.

Днес е главната героиня в нашата рубрика "Нежни и успешни", в която ви представяме дейни и вдъхновяващи дами.

- Как започна професионалният Ви път?

Започна случайно, но на правилното място. Маккан Ериксон София беше първата агенция, където имах шанса не само да науча много неща, но и да срещна едни от най-добрите си приятели. Началото в рекламата за мен беше романтично, успешно и вдъхновяващо. Докато работех в Маккан, агенцията успя да стане две поредни години Агенция на годината и да отгледа едно цяло много силно поколение рекламни хора. За част от точно това поколение смятам и себе си.

Преди 5 години с моята най-близка приятелка, Олга Лозанова, започнахме самостоятелен проект – ПР агенцията „ОТ-ДО“. Всъщност името на агенцията е абривиатура от имената ни.

Винаги съм вярвала в силата на професионалните тандеми и знаех, че ако започна нещо, трябва да е с човек до мен. Днес Олга прави една от най-успешните национални телевизии, но продължава да е най-ценният ми съветник.

Няколко години по-късно, със следващия ни много успешен проект – рекламната агенция „Реформа“, в новия си професионален тандем с Мартин Димитров, затвърдих мнението си, че най-лесно се успява в двойка.

- Какви мъжки качества трябва да притежава една успяла жена?

Колкото и да ми се иска да кажа, че качествата не се делят на женски и мъжки и разни работи от този род, това все пак не е вярно. Мъжете са по-силните в много отношения, включително и в работата. Не всички, разбира се, но добрите могат да бъдат смазващо добри. Затова като гледам достойните за подражание мъже около мен, ми се иска да бъда ефективна, далновидна и уверена като тях. Или по-точно да имам лекотата, с която те го постигат.

На жените всичко това им коства много повече усилия. Наскоро си мислех, че повечето мъже, за разлика от жените, много спокойно се отнасят към това, което другите биха си помислили за тях. Мисля, че това съм успяла да усвоя и ми помага.

- Как намирате баланса между личния живот и професията?

Тук му е мястото да отговоря – трудно, но истината е, че вече изобщо не търся този баланс. Така че, няма да ви лъжа – въпросът е как обясняваш на себе си и на близките си причините за своя избор, отсъствие или присъствие.

Семейството ми живя 2 години и половина без мен в друга държава. Когато заминаха сами със съпруга ми, синовете ми бяха на 9 и на 3 години. Децата ми избраха да живеят със съпруга ми, докато той работи в чужбина. Аз пътувах при тях през уикендите и ваканцията. От днешна гледна точка не смятам нито, че бракът ми пострада, нито, че децата са били ощетени от това, само аз малко оглушах с едното ухо от толкова много летене със самолет.

Когато цяла седмица не си бил със семейството си, уикендите се превръщат в изумителен празник, в 48 щастливи, незабравими и пълноценни часа. И тогава разбарх, че вместо да търсиш баланс насила, можеш да оползотвориш максимално това, с което разполагаш.

Важото беше още в началото да формулираме кой какво иска: съпругът ми – да поеме този проект и да бъде с децата до себе си; децата – да бъдат с татко, за да не е самотен, да поживеят малко в различна среда и да са сигурни, че и двамата ги обичаме; аз – да си върша, колкото си може по-добре, работата и да ги виждам във всеки свободен миг. В резултат на това децата ми имат успешни, щастливи и спокойни родители и респект към личния избор и житейските цели.

Нищо не може да ви попречи да сте щастливи, ако това е съвместен семеен проект. Но в крайна сметка май случих и на разбрани деца.

- Какви са плановете Ви в професионално отношение?

Плановете ми са изцяло свързани с агенциите „Реформа“ и „ОТ-ДО“. С продължаващото увеличаване на ръста им, с успешната работа за нашите клиенти и разрастването на протфолиото и екипа ни. С намерението да следваме стратегията си и да развиваме хората си, които са най-важното за мен.

- Кога сте се чувствали най-удовлетворена от работата си?

Когато клиентите ни за поредна година остават наши клиенти, защото заедно с нас са постигнали резултатите си. Когато разбера, че хората в офиса ни ходят при един и същи личен лекар, защото са като едно семейство.

- Колко време Ви е нужно сутрин, за да се приготвите преди работния ден?

30 мин., ако съм сама, и час и половина, ако децата са вкъщи.

- Каква е връзката между външността и успеха в кариерата?

Пряка, разбира се, иначе нямаше толкова много да държим на нея. Не казвам, че това е единствения инструмент, който може да ползваш, но ако ти е под ръка, помага. Само че имам предвид не външния вид в смисъл на кило грим и метър кожа, а посланията, които излъчваш, с начина по който изглеждаш – категоричност, сила, стил и позиция или, разбира се, липсата им.

- Любима модна марка и парфюм?

За парфюм – Burberry, за всичко останало – нямам.

- Каква е Вашата тайна за добра форма?

Тенис, ски, фризби, колело, плуване, кръстосване с часове на улиците на непознат град, домашна храна, добри приятели, вдъхновяващо семейство.

- Коя е най-добрата почивка?

Семейната, с много пътуване и малко багаж.