Автор
Woman.bg

Дете на бежанци, бягащо от войната, дарява парите си на бедните

Някой беше казал, че хората са добри по рождение, и това най-добре можем да се уверим, като погледнем в очите първото дете, което срещнем. В зората на своя живот малкото крехко човече е способно да ни научи на толкова много неща, че самите ние да останем изумени и вдъхновени от огромния спектър на чувствителност, фантазия и мъдрост, която то може да събере в безкрайната си и кристално чиста душа.

Много са примерите по света, потвърждаващи величието на детските добродетели, но един от последните дни предизвиква особена възхита и възторг пред великодушието на детското сърце. Пред благородната постъпка на едно дете, бягащо от войната.

Рожба на сирийски бежанци, същото това дете дари всичките си спестявания на бедно семейство в българското село Гълъбово.


Малкият Фирас, Скрийншот: bTV

Малкият Фирас научил, че многолюдната фамилия Шайкови живеят в крайна мизерия и с охота се включил в благотворителната кампания, организирана от местни хора.

От покрива, през многобройни пролуки, в къщата непрестанно влизала вода. Вместо стъкла на прозорците били покрити с найлони.

Мъже от селото и околностите обединили усилия, за да помогнат на семейството да се справи с бедата, надвиснала над семейството. Анонимен дарител се заел да плаща тока. Отговорността за разходите около ремонта на покрива била поета от кмета на Белица.

Сред даренията се озовали и монетите от касичката на 8-годишния Фирас. Всеки ден, в продължение на две години, момчето слагало в касичката си монети, за да ги дари един ден на бедни и нуждаещи се.

Така състрадателният Фирас дал от сърце 73 лв. и 25 ст. Прави това, защото бил възпитан да бъде добър и милосърден от майка си и баща си, избягали от ужасите на войната в Сирия преди 7 години и намерили нов подслон в село Краище. Да помогнат на семейството за гордите родители се превръща в мисия.

В белишкото село Краище Мухамед Ибрахим и семейството му намират нов живот. В продължение на няколко години добър човек му осигурява работа и подслон, грижейки се за него и семейството му.

Мухамед Ибрахим, Скрийншот: bTV

Днес Мухамед има много приятели и обича България като свой роден дом. Работи като шивач. Няма много. Войната му е отнела всичко, но има най-ценното – своето семейство. Вярва, че Бог помага на онези, които правят добрини. А малкият Фирас продължава да трупа монети в касичката си, за да направи семейството в село Гълъбово по-щастливо.

Четете още: Има ли прошка за лекарката-робот, която не спаси умиращо 3-годишно дете