Да намериш косъм или хлебарка в храната, която си си купил, вече може да се счита за късмет. По-проблемно би било да си хапнеш сандвич с остатък от тел или да пийнеш сокче, което да изгори хранопровода ти...
Казвам това по повод последния случай на 8-годишно дете, което получи вътрешни изгаряния, след като, по думите на родителите му, e пило плодов бутилиран сок в хотел в „Златни пясъци”. За инцидента съобщи Нова телевизия.
Детето е лежало дни наред в интензивното отделение на болница „Света Марина” във Варна. Било е прието по спешност на 11 февруари и е изписано чак на 23 февруари.
Майката обясни в ефир, че във въпросната вечер дъщеря ѝ е пила от сока и секунди след това е почувствала силно парене в устата и гърлото. Започнала да излиза пяна от устатата ѝ. Заради изгарянето на хранопровода в болницата са били направени няколко манипулации.
„Тя сама си отвори сокчето, което беше бутилирано”, разказа в ефира на „Здравей, България” майката Таня Колева. От хотела са казали, че до момента не са имали проблем с този вид напитки.
Полицията разследва случая, след като именно лекарите от здравното заведение са подали сигнала до органите на реда.
Прокуратурата във Варна е назначила съдебно-химична експертиза, чийто резултат се очаква да излезе. След това ще бъде изготвена и съдебно-медицинска експертиза. Цялото количество плодови сокове, налично в хотела в момента на инцидента, е иззето и предадено на разследващите. Работата по случая продължава под ръководството и надзора на прокуратурата. Уведомена е Областната дирекция на БАБХ, която също извършва проверка на случая, според компетенциите си.
„България стои на едно от челните места по нотификация на опасни стоки от хранителен произход в ЕС. Това означава, че около 1/3-та от съобщенията за опасни храни, са получени от България. Това може да означава и че контролните органи стриктно следят пазара”, заяви в „Интервюто в новините на Нова“ Димитър Маргаритов, бивш директор на Комисията за защита на потребителите.
А може да означава и че просто у нас се продават доста негодни за консумация продукти и контролът при производството на места липсва.
Иначе как да си обясним наличието на винт в хляба, боклук, нарязан... химикал, парченце от клечка за зъби в храната от детската кухня или кламери, жив червей, миши изпражнения...?
Излиза, че косъмът в манджата в кварталната закусвалня си е направо късмет! Той поне не може да пробие червата и да причини други сериозни щети.
Плащаме си скъпо и прескъпо за услугите, храната, а получаваме некачествени продукти и престой в болницата с опасност за живота? Къде са контролните органи, питат потребителите.
Явно в онази, другата Европа, контролът е доста по-затегнат. И цените са им по-ниски. А ние, които все се хвалим, че, видиш ли, никъде няма като нашите домати и краставици, ядем вносни, пием химия и плащаме като за био и еко взети заедно.