Автор
Woman.bg

Детската експоатация и сривът на семейните ценности - сред темите на „Берлинале“ 2019

С новите си филми на величия като Анес Варда и Фатих Акин, 69-то издание на „Берлинале“ обещава да постави началото на една изключително силна година на световното кино тази вечер.

Един от най-престижните кинофестивали на Стария континент ще бъде открит с премиерата на филма на датската режисьорка Лоне Шерифт „Добротата на непознатите“, чийто сюжет проследява живота и премеждията на героите през нюйоркската зима. В главните роли ще видим Зоуи Казан, Андреа Райзънбъро и Бил Наи.

Кинофорумът в германската столица ще продължи до 17 март и ще насочи вниманието на зрителите към значението от защитата на околната среда. Това е и причината традиционният червен килим, по който ще преминат звезди като Крисчън Бейл, Питър Скарсгард, Даян Крюгер, Катрин Деньов, Таар Раим, Мартин Фрийман, да бъде заменен със зелен. Интересна е и материята, от която той е изработен – рециклирани рибарски мрежи.

Светлините на прожекторите този път ще бъдат насочени изцяло към жените режисьори. Неслучайно авторите на почти половината от продукциите, които ще се съревновават за водещите фестивални награди, са именно дами, като мотото на фестивала "Личното е политическо" е взаимствано от лозунгите на феминистките движения през 60-те години.

Председател на журито ще бъде френската актриса Жулиет Бинош.

Тя е първата европейска актриса, спечелила награди от трите най-големи кинофестивала - Кан, Венеция и Берлин. Жулиет Бинош се е снимала в над 70 филма, сред които "Английският пациент", за който получи "Оскар".

Фестивалът ще покаже близо 400 филма, от които за наградата „Златна мечка“ ще се борят 17 заглавия. 16 от тях са световни премиери.

Сред тях са "Златната ръкавица" на Фатих Акин, заснет по истински криминален случай; "По благоволението на Господ" на Франсоа Озон, проследяващ секс скандалите, свързани с Католическата църква. Турският режисьор Емин Алпер пък ще представи филма си "Разказ на три сестри".

В конкурсната програма ще видим още и филмите "Бях у дома, но" на германката Ангела Шанелек и "Проблемно дете" на сънародничката ѝ Нора Фингшайд. Останалите дами, които ще участват в надпреварата за "Златна мечка", са испанката Изабел Койшет с "Елиза и Марсела", македонката Теона Стругар Митевска с "Бог съществува, името ѝ е Петруня", полякинята Аниешка Холанд с "Господин Джоунс" и австрийката Мари Кройцер със "Земята под нозете ми".

Всичките автори на 17-те продукции изразяват ярко своята позиция към различни сфери от обществения живот днес, насочвайки обектива на вниманието си към социалните последствия от промените в заобикалящия ни свят. Сред темите, застъпени във филмите им, са експлоатацията на деца, сривът на традиционните семейни структури, равенството между половете, политическото положение, злоупотребата с власт.

Британската актриса Шарлот Рамплинг ще получи награда "Златна мечка" за цялостно творчество като "икона на неконвенциалното и вълнуващо кино".

И тази година на фестивала „Берлинале“ няма да липсва българско участие. В секцията "Перспективи: немско кино - 2019" е включен документален филм на българката Християна Райкова от Варна, студентка в Бабелсберг, Германия.

"Тайният живот на Вера" на режисьора Тонислав Христов пък е в секцията "Generation 14 plus". Той бе показан за първи път в документалния конкурс на най-значимия фестивал за независимо кино - "Сънданс".

Церемонията по връчването на наградите на фестивала ще се състои на 16 февруари 2019 г.

Четете още: Филм с българско участие грабна "Златна мечка" на Берлинале