Деян Донков, плеймейтка и Миролюба Бенатова: БГ личностите, които се превърнаха в ангели хранители

Докато театрите, концертните зали изложбите и клубовете из страната са затворили временно врати заради наложената карантина, част от популярните звезди на България решиха да не стоят със скръстени ръце и се включиха в благородната кампания по раздаване на хранителни продукти на хора в неравностойно положение. Кампанията по осигуряването и предоставянето на пакетите се реализира в партньорство между Агенцията за социално подпомагане и Българския червен кръст. От помощта ще се възползват предимно възрастни хора над 65 г., хора с увреждания, под карантина или такива с ниски доходи. Началото на програмата бе поставено на 3 април и ще продължи до 16 април.

Нека да видим част от звездните имена, които първи се озоваха като доброволци в борбата с коронавируса и дадоха своята подкрепа на най-нуждаещите се:

Тони Димитрова

Гласовитата бургазлийка е първата звезда, която се отзова като доброволец в битката с Ковид-19. Още на 15 март тя се включи в акцията на община Бургас, откъдето е родом. Изпълнителката на „Ах, морето“ помага, като отговаря на горещ телефон. Линията е за поръчка на хранителни продукти от първа необходимост и лекарства на хора, които не могат сами да си ги доставят. Услугата е в подкрепа на възрастни, самотни и болни хора. “Сега не е време за песни, а да си помагаме. Важно е да помагаме. Животът е прекрасно място и за да останем по-дълго в него, трябва да си останем известно време вкъщи", каза още тогава певицата. Припомняме, че това съвсем не е първата инициатива на Тони Димитрова.

Филип Аврамов

Още в края на март Аврамов сподели във Фейсбук желанието си да помогне на хората и държавата с “Жива сила“. „Безработен съм и ако се наложи, мога да бъда доброволец… Може би и това е единственият начин да се справим с тази криза - всеки от нас да забрави за своите “несгоди “ ...Дошло е време да бъдем по-добри към “Другия“, написа актьорът в социалната мрежа. В момента Аврамов разнася храна и лекарства на възрастни и трудноподвижни хора в столичния район "Витоша".

Калин Терзийски

Новината, че не може да остане безучастен към съдбите на бедните и стари хора в период на карантина Калин Терзийски обяви на профира си във Фейсбук. Писателят е доброволец към Столична община и се е записал ден преди 50-ия си юбилей. Сметнал, че това е хубав, символичен подарък за него. Любопитен факт е, че писателят има медицинско образование със специалност психиатър. Работил е и като медицинска сестра.

Стайко Мурджев

Подкрепата си за психологическа помощ даде и един от най-известните ни театрални режисьори Стайко Мурджев. Носителят на най-много номинации за тазгодишните Икари предложи помощта си още през март на „познати или просто непознати“. „За мое огромно съжаление в този момент, аз не съм медицинско лице, не мога да помогна на тялото ви, но въпреки това, мога да се отзова, ако имате нужда от каквато и да е друга подкрепа, отварям собствена гореща линия“, написа той във фейсбук профила си. Освен просто да си поговори с нуждаещите се, „мога да се боря заедно с Вас с институции, мога да превеждам на ваши чуждоговорящи близки, мога да дам съвет, мога да се смея с Вас, мога да мълча с Вас по телефона, ако това ще Ви накара да се чувствате добре. Мога да бъда с Вас“, сподели Мурджев.

Миролюба Бенатова

Решението да се запише като доброволец към общинска дирекция по аварийна помощ и превенция талантливата жулналистка взима заради гледката от дълги опашки от чакащи за пенсиите си възрастни хора. Тя дори изрази негодуванието си, след като името й бе оповестено публично от институцията. "Хубаво е всеки един от нас да си дава сметка, че възрастните хора не четат фейсбук, поне една определена група от тях - над 70 години", сподели преди дни тя и допълни, че тепърва ще има нужда от доброволци, като в случая под доброволец се разбира човек с автомобил, който не си търси след това осребряване на разхода за бензин.

Деян Донков

Деян Донков обяви публично новината, че ще се присъедини към доброволците на БЧК преди броени днис с видео, което публикува на профила си в Инстаграм. В знак на солидарност и подкрепа той дори подстрига косата си нула номер и заяви, че е дошло „военно време“. Впрочем актьорът е израснал в семейство на лекари.

Жанет Осипова

Носителката на титлата за 2018-та също включи името си сред доброволците на БЧК, ангажиращи се да носят хранителни продукти на хора в неравностойно положение и пенсионери. „Още в началото на пандемията кандидаствах в БЧК, за да помагам безвъзмездно... За съжаление нямам медицинско образование и не мога да съм полезна в лечебните заведения, но мога да пазарувам и да разнасям хранителни продукти”, сподели пред „България днес” Осипова. Самата тя определя себе си като млад и активен човек, който не е редно да се "крие" у дома, а трябва да се бие на фронта.

Четете още: Тя дари цялата си пенсия, а депутатите - половината си заплата: баба Надие им показа как се прави