Dior в грандиозен скандал: Представи китайките като героини от хорър

Dior се забърка в грандиозен скандал и за пореден път разгневи китайските жени. Повод за нажежените страсти около луксозния бранд стана портрет на китайско момиче с чантичка в ръце, който бе представен на фотоизложбата “Lady Dior” в Шанхай.

View post on Instagram
 

Нежната половина от китайското общество бе просто шокирана - изображението е не само нелицеприятно, а дори зловещо. Момичето от скандалната снимка изглежда като героиня от филм на ужасите - с малки присвити очи, тъмни сенки, луничаво лице и мазна коса.

В резултат брандът бе залят от вълна от негативни коментари в социалните мрежи, а много издания посветиха дълги статии и коментари по темата. Дамите се обидиха от стереотипизирания облик на китайските и азиатските жени на Запад.

“Тази снимка показва пълен със стереотипи и предразсъдъци образ. Това просто не е истина, да не говорим, че не е красиво”, написаха в мрежата.

Ревю на бранда в Пекин

Dior се опита да излезе от ситуацията, като обяви, че фотосът е просто част от арт проект и увери, че ще продължи да уважава чувствата на китайския народ и да спазва китайските закони. Самата фотографка Чен Ман се извини за снимката и заяви: “Обвинявам себе си за невежеството и липсата на зрялост. ”

Зловещата фотография вече е премахната от изложбата.

Това не е първият път, в който луксозният френски бранд се замесва в скандали в Китай. През 2019 г. негов представител бе остро критикуван, след като показа карта на азиатската държава, в която не фигурира островътТайван.