Автор
Woman.bg

Днес е Голяма задушница. Отдаваме почит към починалите

Днес е Голяма задушница. Тя е първата от трите големи през годината заедно с Черешова задушница (след Спасовден) и Архангелова задушница (около Архангеловден).

Голямата задушница се пада ден преди Месни заговезни - важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден. Тогава за последен път преди началото на Великия пост е позволено да се яде месо.

На този специален ден си спомняме за скъпите на сърцето си покойници. В църквите се провеждат панахиди, с което се почита паметта на хората, които са напуснали земния живот. Близките на мъртвите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души“.

Следвайки традицията, опечалените се подготвят с "коливо" - варено, подсладено жито. Житото е символ на възкресението, понеже по думите на свети апостол Павел "житното зърно не може да оживее, ако преди това не умре".

Българската традиция включва и хляб и вино - символ на кръвта на Исус Христос. В по-ново време се прибавят дребни сладки, бонбони и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обичайно на гроба свещениците извършват парастас, тъй като е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.


Близките палят свещи, които символизират вярата, а пламъкът им напомня на безсмъртието на душите на покойниците. Прекадяването с тамян означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.

Православният канон отрича като погрешно оставянето на храна на гроба на мъртвия. Библията също отрича това. Душата не яде и пие материални неща. Оставеното на гроба обаче може да бъде разнесено от кучетата и по този начин се осквернява последният дом на покойника. Редно е раздавката да бъде дадена на бедните и нуждаещите се, като се споменат с добро умрелите.

Рецепта за варено жито на задушница

Купете грухана пшеница и я накиснете във вода за 24 часа. На следващия ден отцедете течността и сложете варивото в голяма тенджера, като водата трябва да е 2- 3 пръста над количеството жито. Добавете щипка сол и варете на слаб огън около час. Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат, тогава се преценява, че е готово.
На вкус добавете захар - на 1 кг жито около 200 г захар. Объркайте със счукани орехи, настъргана кора от лимон, галета. Похлупете и оставете на хладно за 1 час. Пресипете в купички, а отгоре плътно поръсете с пудра захар. С канела направете кръст.