Днес е Преображение Господне - денят, в който небето се отваря

06 август 2022 | 08:30
28906
0
снимки: Pexels
0

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници - Преображение Господне. 

На този ден Иисус Христос доказва божествения си произход като се преобразява пред учениците си Петър, Яков и Йоан. Те се изкачват на Таворската планина и след молитва Иисус се преобразява. Само за миг целият бил обсипан от ослепителна светлина. За вярващите днешният ден е свързан с вярата в доброто и в надеждата за промяна. 

Много от съвременниците на Иисус Христос не вярват в божествения му произход и изразяват съмнения в учението му. Но той ги оборва и укрепва вярата на учениците си след преображението си. Празникът е почитан още от първите години на християнството. Традициите, които вярващите спазват на днешния ден, са свързани с преобразяването на природата. Сега се бере първото грозде и се раздава на семейство, близки и съседи, като преди това е осветено от свещеник. Пет дни по-рано вярващите спазват пост, а в последния ден (когато отбелязваме Преображение Господне) се яде и риба.

 

Според вярващите на този ден небето се отваря, също както и на Богоявление, но само малцина могат да видят това явление. Прието е, че който го види, ще му се сбъднат всички желания. На някои места Преображение Господне е границата и между лятото и есента - слънцето намалява, денят става по-кратък, времето постепенно застудява, което означава, че скоро ще бъде време за есенна сеитба. 

Днешният ден е специален за християнството и ни напомня, че Бог е навсякъде около нас.Четете още: Бил ли е Исус будистки монах, дошъл от Изтока?

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени