Автор
Woman.bg

Днес е Световният ден на недоносените деца

Знаете ли, че на всеки 30 секунди в света умира едно преждевременно родено детенце, а всяко десето в България се ражда недоносено. Припомняме си тази тъжна статистика на 17 ноември – Световен ден на недоносените деца.

По данни от 2012 г. насам над 15 млн. са бебета по света, които се раждат преждевременно всяка година. Над 1 млн. от тях умират ежегодно вследствие на усложнения.

Само на територията на Европа преждевременно родените деца са около 500 000. За жалост някои не оцеляват, а други остават с трайни увреждания.

Всяко 10-то дете у нас се появява на бял свят недоносено

В България статистиката също е тревожна – над 6 хил. бебета годишно се раждат твърде рано. Това са 10-11% от всички новородени на територията на нашата страна. Само в Майчин дом броят на преждевременно родените мъничета към момента е 60. 1/10 от тях са с екстремно тегло. Най-ниското тегло на недоносените новородени често пъти възлиза на 500 г до 400 г. Според данните 80% от недоносените бебета, родени под 1000 г, оцеляват.

Повече информираност – по-здрави бебета

Световната педиатрична асоциация апелира за повече информираност и навременни адекватни грижи. Според експерти и изследователи 75 % от всички смъртни случаи ще бъдат предотвратени при условие, че всеки един от нас прояви волята и желанието да се информира оптимално по въпросите, свързани с този така наболял световен проблем.

Какво можем да направим ние

Раждането на недоносено дете е изключително тежък и деликатен момент за всяко семейство. Родителите на недоносени деца се сблъскват с редица трудности, болка и предизвикателства, през които трябва да преминат. Те не могат да докоснат и погалят детето си, единственото, което им остава, е надеждата. Надеждата, вярата и очакването един ден да усетят своята мъничка рожба здрава и жизнена в прегръдките си.

Именно затова обществото ни дължи подкрепа на семействата с недоносени деца, и затова сме длъжни да призовем всеки съвестен гражданин у нас да даде своя принос в кампанията за набиране на средства за изграждане на първия семеен център у нас за недоносени деца, стартирана от фондация "Нашите недоносени деца".

В един такъв Център, родителите на недоносени деца ще имат възможността да получат оптимална информация по въпроса, както и да се доверят на професионализма, грижите и напътствията на специално обучени психолози. Тук те ще намерят подкрепа, разбиране и стимул в лицето на квалифицирани специалисти.

Нека и ние бъдем част от тази благородна кауза!