На 11 май Православната църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий.

Денят се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий от 1863 г. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн.

През 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". През май 1901 г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

„Свети Български Просветители Методий и Кирил“, икона на Аврам Дичов, 1892 г.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, започва да се чества на един ден - само на 24 май.

След 1969 г. се провежда разграничаване на църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

Светите братя Кирил и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славянските народи.

През 1980 г. делото на двамата просветители получава голямо признание и от папа Йоан Павел II, който обявява братята Кирил и Методий за покровители на Европа.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий. Честит празник на всички!

Четете още: 10 причини да се гордеем, че сме българи