Днес очаквайте блага вест - Благовещение е!

25 март 2023 | 07:27
25200
4
4

Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници - Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос. За случилото се се разказва в Евангелието на Лука. Затова празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница. Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.

Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля. Благовещение се почита от всички основни християнски деноминации - православие, католицизъм и протестантство. В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад. Традиция е също на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. 

Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.

Според народните поверия на Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети. Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

Поверията гласят още, че на този ден излизат самодивите и самовилите. "Събуждат се и излизат от дупките" змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: "Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец" или "Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне" и др. под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предпазване жените не шият, за "да не ги дупчат змиите", не месят хляб, "че ще се свие змия на него".

Благовещение е денят, който по особено тържествен начин се отбелязва в старинния столичен храм „Света София - Премъдрост Божия", приел го за свой храмов празник. По повод светлия празник в древния храм Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави св. Литургия.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

Коментари

4 Oooooooooooooooooooo
  26 март 2023 | 02:38 отговор
 

A z x t p b g r c

 
3 Иван
  25 март 2023 | 23:53 отговор
 

Друг комичен момент е, че Благовещение е прието от православната църква чак в 7 век сл. Хр. Повече от 600 години са им трябвали на поповете, за да измислят една нескопосана легенда, който не издържа на никаква критика. По това да видите колко им е акълът.

 
2 надежда дойчева
  25 март 2023 | 13:18 отговор
 

Евангелистите дали палят свещички?:

 
1 Мария Иванова
  25 март 2021 | 08:16 отговор
 

1.Каква връзка има този ден с поверията, които са езически и "поверие" е същото като "суеверие"? 2. Истинското "благовещение" е било по време на еврейския празник Ханука, празника на светлините, защото Б0ЖИЯТ СИН е истиската светлина, която дойде на света.

 
 
Иван
25 март 2023 | 22:58

Христос може да е евреин по произход, но евреите не са християни. Тъй че теорията ви издиша. Благовещение е християнски празник. В този ден архангел Гавриил е дошъл при Дева Мария (в библията Мариам) и й е съобщил, че ще роди дете от Господ. Остава една загадка, от кого всъщност е бъдещото дете, защото няма как да е от Господ, такъв случай не е известен на науката - жена да забременее без мъжка помощ. Не е и от Йосиф. Само Мария знае от кого точно е, но на Йосиф трябва да благодарим, защото ако се е узнаело, че е бременна още отпреди брака й с него, по онези обичаи със сигурност са щели да я убият с камъни. Имам известна доста сигурна теория, но нямам име на бащата. Знам само какъв е вероятно да е бил. Но за да няма брожения и да не беснеят поповете, ще казваме, че е от Господ.

Добави Коментар

Най-четени