Автор
Woman.bg

Днес почитаме паметта на 7 безстрашни млади християни

На 4 август православната църква почита паметта на млади християни, които с достойнство приели мъченическата смърт. По времето на император Деций в град Ефес живеели много християни. Императорът започнал кървави и страховити гонения над вярващите. Мнозина се отрекли от вярата си. Безстрашните християни били подложени на мъчителна смърт.

За да се спасят от гибел, много вярващи напускали градовете и се криели по пещерите. Между тях били и седемте ефески момци, които се приютили в една пещера на планината Охлон. Император Деций заповядал да затрупат с камъни входа на пещерата.

Двамата от придворните (Теодор и Руфим) тайно изповядвали Христовата вяра и сложили пред камъните оловни плочки, на които написали имената на живо погребаните в пещерата седем момци. Това са: Антонин, Маскимилиан, Дионисий, Йоан, Ексакустодиан, Мартиниан и Ямвлих.


На 4 август имен ден имат Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко и Дочо. По стара българска традиция днес се гадае се за времето през декември. В момента текат постите преди големия християнски празник на 15 август Успение Богородично.