Автор
Woman.bg

Днес в 17:59 часа цял свят вдига наздравица за Артър Гинес

Днес, 23-ти септември, точно 17:59 часа хиляди хора в Европа, Азия, Африка, Северна Америка и Карибите ще вдигнат тост за Артър Гинес, създателят на най-продаваната тъмна бира в света GUINNESS®.

За втора поредна година 23-ти септември е обявен за Ден на Arthur Guinness, на който се почита невероятното наследство и живота на един забележителен мъж, предприемач, новатор и филантроп.

Артър Гинес започва своя легендарен бизнес благодарение на щастливо стечение на обстоятелствата. 27- годишен наследява £100 от своя дядо архиепископ. Артър използва парите разумно и след 4 години започва пивоварен бизнес в близост до собствен поток в Лейкслип, на 17 километра от Дъблин.


През 1759г. той взима важно решение и заминава в града, а настоящия бизнес оставя на по-малкия си брат. Годината не е най-благодатната за пивоварите в Дъблин -данъците са високи, а конкуренцията – жестока, но Артър има вяра и добър нюх за сделка. Той сключва договор за наем за 9000 години напред на малка пивоварна, която се простира върху 4 акра в центъра на Дъблин, на Сейнт Джеймс Гейт (St. James’ Gate). Годишната такса е от.... £45 – което включва и права за ползване на вода. Когато Артър поема пивоварната St. James' Gate тя е много скромна и се състои единствено от едно корито, една мелница, две помещения за малциране на ечемик, конюшна за 12 коня, склад за 200 тона сено и е охранявана от един полицай. Но Артър вече е в играта, а пивоварството се превръща в неразделна част от неговото семейство. Малко известен факт е, че Ирландия иска арфата за свой национален символ, но тъй като тя е вече запазена като търговска марка от GUINNESS, се налага държавата да я ползва обърната наобратно. Така с много майсторство и страстта на наследниците на Артър, тъмната бира GUINNESS минава през културен символ, за да се превърне в глобалната марка.

Това, което прави GUINNESS различен от другите бири е процеса на неговото производство. GUINNESS се прави от вода, малциран ечемик, ечемик, хмел и специална пивоварна мая. Тъмно-рубинения цвят (честа заблуда е, че е черен) и неповторимият вкус се придават от запичането на ечемика. По-пълният аромат на GUINNESS се постига с използването на двойно повече от средното количество хмел. Легендарният процес на отлежаване пък позволява на GUINNESS да постигне по-добър баланс и консистенция. Това, по което обаче със сигурност моментално ще разпознаете GUINNESS от всички други бири е характерната кремообразна бяла пяна.

Днес GUINNESS е най-продаваната марка тъмна бира в света и се произвежда в 50 държави, включително и на St. James' Gate в Дъблин. В България GUINNESS се внася директно от Ирландия, като се предлагат разновидностите й GUINNESS® DRAUGHT – наливен и в кенове и GUINNESS® EXTRA STOUT в бутилка. Любопитен факт е, че една чаша GUINNESS Draught съдържа по-малко калории от една чаша нискомаслено мляко или чаша портокалов сок.

Така Артър Гинес оставя след себе си (умира през 1803 г.) едно изключително наследство. Но неговата история не се изчерпва само с легендарния пивоварен бизнес, който основава. Той е и известен филантроп, обвързан с множество благотворителни кампании, затова и до днес фондът Arthur Guinness™, подкрепя по цял свят местни предприемачи, търсещи коренно подобрение на тяхната социална общност.

Именно заради това Денят на Arthur Guinness се отбелязва по цял свят с общонародни музикални събития, включително и в пивоварната на St. James’ Gate в Дъблин. Глобалната наздравица ще бъде вдигната в Ирландия точно в 17:59ч., като към нея ще се присъединят и световно известните изпълнители Сноу Патрол, Джей Шон и Паоло Нутини, преди да изсвирят сет на живо за своите фенове.


В България през целия септември почитателите на GUINNESS ще могат да се насладят на много подаръци и специални оферти в магазините и по заведенията, които продават наливен GUINNESS – JJ Murphy & Co’s, Flannagans, MacCarthy’s, Irish Harp, Rosie O’Grady, The Fox & Hound и други в София; O’Neills във Варна, MacNamara във Велико Търново и Anthony’s в Стара Загора. А на самия 23-ти септември ще има много веселба и специални изненади и подаръци за всички приятели на GUINNESS в България.