Прочутата детска приказка „Магьосника от Оз” отново ще се завърти на големия екран благодарение на студио Disney.

Лентата „Оз, великият и могъщият” ще можете да видите по кината на 3D и IMAX 3D от 8 март 2013.

Това ще бъде една от малкото мащабни екранизации на „Магьосника от Оз” в Холивуд след едноименната класика на "Метро Голдуин Майер" от 1939 г. Правени са много опити историята на Дороти да се върне на големия екран, но повечето от тях или не са достатъчно популярни, или са остро критикувани от фенове и кинаджии.

"Оз:Великият и могъщият" събира двама от най-даровитите представители на кино гилдията - режисьорът Сам Рейми („Спайдър-мен”) и продуцента Джон Рот („Алиса в страната на чудесата”; „Снежанка и ловецът”).

Номинираният за „Оскар” актьор Джеймс Франко е избран за ролята на Оскар Дигс - незначителен цирков фокусник със съмнителна етика, който е запратен от прашния Канзас във вълнуващата страна Оз. Той си мисли, че е ударил джакпота, и че славата и богатството вече са му в джоба, но всичко това е преди да срещне трите вещици - Тиодора (Мила Кунис), Иванора (Рейчъл Уайс) и Глинда (Мишел Уилямс), които не са убедени, че той е великият магьосник, когото всички са очаквали. Въвлечен по неволя в епичните проблеми, пред които са изправени страната Оз и обитателите й, Оскар трябва да установи кой е добър и кой лош преди да е станало късно.

Трите вещици също ще бъдат известни холивудски актриси – Мила Кунис, Рейчъл Уайз и Мишел Уилямс. Все още не е ясно кой ще влезе в ролята на самата Дороти. Очаква се обаче тя да не стои в основата на сюжета. Вместо това новият филм ще се върти около историята на самия магьосник, когото съдбата превръща от обикновен американски фокусник в прочутия господар на Страната на Оз.

Мила Кунис, която съвсем скоро предстои да видим и в комедията „Приятелю, Тед”, сподели: „Филмът не пресъздава класическата история, персонажите са автентични, а приключенията им са оригинално замислени. Надявам се, че на зрителите това ще им хареса”.

„Джеймс е един от най-добрите ми приятели. Познаваме се от много години и сме снимали заедно в няколко продукции. Обожавам да работя с него”. Тя разкри още, че между нейната героиня - вещицата Тиодора и героят на Джеймс Франко пламва любовна искра.