Автор
Антония Дамянова

Доказано: Злите шефове и завистливите приятелки ни предават отрицателната си енергия

След като учените доказаха наскоро, че растенията могат да абсорбират енергия от други растения, последва още едно не по-малко сензационно откритие. Според резултатите от скорошно проучване хората, подобно на растенията, също могат да попиват енергията един от друг.

Способността на зелените растения Аlga Chlamydomonas reinhardtii да привличат алтернативни форми на енергия е доказана за първи път от изследователския екип, ръководен от д-р Крузе Олаф. Тази енергия идва от други растения, разположени около растенията Chlamydomonas reinhardtii. Проучването е публикувано в сайта "Природата комуникира".

За своето проучване д-р Крузе и неговият екип засаждат мънички зелени видове Alga, в близост до други растения. За известен период от време те не били в състояние да получават енергия от своите типични източници, каквито са слънчевата светлина и въглеродният двуокис. Поради техния недостиг зелените Alga започнали да абсорбират енергия от едноклетъчните растения, разположени около тях. Малките засадени Alga били в състояние да постигнат това чрез създаване на ензими, които усвояват целулоза от останалите растения, като така успяли да продължат растежа си.

"За първи път такова поведение е потвърдено във вегетиращ организъм", казва п-р Крузе. "Тези водорасли могат да смилат целулоза, а това противоречи на написаното във всеки един учебник до момента. До известна степен това, което виждаме, са растения, които се хранят от и чрез други растения", заключава ученият.



Експертът сравнява поведението на растенията с това на хората. Същото се случва и при хората. Когато се озовем сред група от хора или в компанията на конкретен човек, в която се чувстваме не особено комфортно или пък напротив - жизнерадостно и изпълнени с щастие, това означава, че ние възприемаме емоциите, душевното състояние на лицата от обкръжението ни.

За това как това откритие ще се отрази на научните изследвания върху хората и тяхното енергийно взаимодействие, говори д-р Бадар Лий. ”Когато изследванията на живителната енергия се задълбочат и напреднат в следващите години, ние вече вероятно ще можем да съотнесем това в същата сила както за растенията, така и за хората. Човешкият организъм много прилича на растение, извлича енергия, за да храни с нея емоцииите си. Енергията му служи за повишаване нивата на кортизол, както и за катаболизиране на клетките, активиращи емоционалните състояния.”

“Човек може да поглъща енергия и да се лекува чрез други хора, животни и от природата изобщо. Ето защо приближаването към природата за хората действа като вдъхновение и източник на сила“, завършва д-р Лий.

По отношение на въпроса как да се предпазим от потенциалните негативни енергийни канали, които могат да източват положителната ни енергия, експертът дава следните препоръки:

1. Да усетим земята

Когато се почувстваме тотално изтощени, директният досег до природата, разходките навън, стъпването на бос крак там, където това е възможно. Земята има собствен начин да балансира нашите енергии, помага ни да се отърсим от негативните емоции и да се заредим с положителни.



2. Да почистим себе си

Вземането на вана с морска сол или обтриването на тялото с отвара от градински чай са чудесни начини да се почистим от негативните усещания в себе си.

Накратко казано - тайната е в това да бъдем позитивни, да докосваме земята по-често, да се наслаждаваме на разходките далеч от града, да се срещаме с приятни хора, да внимаваме с кого общуваме, да се грижим за себе си и да се стараем, независимо от всичко, винаги да излъчваме положителна енергия.

Четете още: Вижте кои растения ще заредят дома ви положително