Духът излезе от бутилката - геннномодифицираните хора са сред нас! Какво ни очаква?

Духът излезе от бутилката - генетично модифицираните хора са сред нас, пише „Дойче веле“.

В статия на медията четем, че в лабораториите на Китай и САЩ се кове бъдещето на човешката раса. Две бебета близначки, появили се на бял свят преди няколко седмици в Шънджън, Китай, са първите човешки същества, родени с редактиран геном, разкрива китайският учен Хе Джанкуей, ръководител на научния експеримент.

Момиченцата са деца на китайско семейство, в което единият родител е носител на ХИВ. Заченати са чрез технологията на ин-витро процедурата. Дотук нищо ново.

Това, което ги отличава от останалите обаче са техните гени. Или по-точно казано – модифицирани гени – революционно постижение на науката в света на генното инженерство.

За какво всъщност става дума? Гените на децата са така програмирани, че те да бъдат резистентни към вируса на СПИН. Опитът да се заменят двата огледални гена, отговарящи за имунната реакция, е бил успешен само при едно от едно от бебетата. При второто се е получило смесване, което няма да му осигури резистентност. Този първи човешки експеримент се е случил благодарение на технологията за генетично редактиране - CRISPR/CAS9.



Надеждата е с помощта на този метод човечеството да се пребори с редица препятствия по пътя на човешката еволюция, свързани със здравето – като се започне от онкологичните и вродените заболявания, премине се през създаването на универсални ваксини от ново поколение и се стигне до чувствителното увеличаване продължителността на човешкия живот.

Всъщност за дизайнерски, проектирани по поръчка, бебета се заговори още през 2012 г. Откритието е на биоинженерите Дженифър Дъдна и Еманюел Шерпантие и позволява подмяната на конкретни гени по сравнително лесен и евтин начин.

И не Китай, а Лондон позволи за първи път извършването на генетична модификация на човешки ембриони. Какво ще се случва оттук нататък? Какво ни очаква с откритие от подобен характер? Искаме ли и редно ли е въобще човешкият генетичен материал да попада в ръцете на генните инженери?



Темата за научния прогрес отключва множество въпроси, свързани с морала и етиката, които не могат да получат еднозначен отговор, но задължително трябва да бъдат задавани. Нека да се запитаме например следното: Няма ли подобен вид откритие да прокара пътя към нов социален ред, основаващ се на генетичните неравенства. Сюжет, достатъчно добре експлоатиран в сферите на художествената литература и киноиндустрията. Предупредителен знак за опасността, пред която научните достижения могат да изправят бъдещето на човечеството, оставяйки морала на заден план. Нима днес фантастичните истории, които сме чели като деца в романите на Мери Шели („Франкенщайн“), Хърбърт Уелс („Островът на доктор Моро“), Александър Беляев (“Човекът амфибия”), Айзък Азимов („Аз, роботът“), Артър Кларк, Клифърд Саймък, не се случва вече пред очите ни?!

Не крие ли създаването на нова по своя еволюционен смисъл човешка раса опасност от разединение на човечеството на два враждебни лагера – от едната страна са генномодифицираните хора, а от другата – тези, родени без намесата на подобна интервенция.

Неотдавна по повод напредъка в генното инженерство израелският политически консултант и експерт по социална психология Давид Ейделман предположи, че след буквално две десетилетия ще има разделение на хората на два различни биологични вида- В разсъжденията си той споменава мислите на философа Ювал Ной Хараи, който казва, че до 2100 г. хората ще получат ново разделение на две касти – „свръхчовеци“ и „безполезни“. В основата на това лазединение ще стои икономическото неравенство. По-богатите ще имат свободен достъп до всички видове биотехнологии, които ще им помогнат да подобрят здравето си и да удължат живота си. Наред с това те ще бъдат свободни да се възползват от всички предимства на технологичния прогрес. На другия полюс ще бъде останалата част от населението, която трудно ще може да си позволи подобни екстри.

И това не е всичко. Още в края на 20 век, през 1996 г., в една шотландска лаборатория беше създадена първата клонирана овца Доли. Каква е гаранцията, че днес ние не ядем и клонирано месо? Знаете ли например, че е напълно възможно ние, всички, да се храним с генно модифицарано месо? В пекинския Институт по генома, по официални данни, от 6 години насам се продават генно модифицирани прасета: размерът на въпросните животни е едва една трета от този на нормалните им събратя, а цветът им се видоизменя според желанието на съответния клиент. Или казано иначе – биологията се превръща постепенно от наука за природата в наука на човешката намеса в работите на Бог? Ами какво да кажем за всички онези лаборатории, за чиято дейност никой нищо не говори?

Големият въпрос, чийто отговор трябва спешно да намерим, е: До кои сфери можем да допуснем тази нова инженерна наука и кои граници не бива да прекрачваме в стремежа си да се правим на богове, които от създатели да се превърнем в жертви на собствените си творения!

Четете още: Френски речник въведе полово неутрално местоимение! Вече няма да има 'тя' и 'той'