Държавни бензиностанции вместо зарядни устройства за електромобили? Кога ще изчистим въздуха и монопола?

За който и аспект от всекидневието ни да си говорим, едно е ясно – животът след пандемията никога няма да бъде същият. Икономиката най-вече. Несъмнено тя пострада най-много, а редица бизнеси просто са на ръба да фалират. И както винаги, нашата страна се нуждае от подкрепа, пари и най-вече от адекватни мерки, а знаем, че последното не е най-голямата ни сила. Дори една гореща новина от днес доказа на 100% това твърдение. Тя е свързана със създаването на държавни бензиностанции. И ако допреди седмици всички се подсмихвахме на това предложение, днес стана ясно, че то наистина ще се случи. Ще бъде създадено предприятие "Държавна петролна компания", заради което, твърди се, цените на горивото щели да паднат. Дали наистина това ще е едно от последствията, не знаем, оставяме коментарa на бившия зам.- министър на финансите Любомир Дацов в следващите редове, който очертава една точна представа какво всъщност трябваше да се случи.

Другото, което научихме, благодарение на паниката, която внесе Ковид-19, е че и ние, както и много други държави, не можем да се похвалим с желязна здравна система. И като цяло – светът, който уж е толкова развит, не беше никак подготвен за прословутия вирус. Една малка топка с бодли буквално ни размаза, а сега се опитваме да се изправим и според повечето специалисти в икономиката, това изправяне ще продължи години наред.



Сбед като ЕП обсъди новото предложение на Европейската комисия за бюджета на ЕС до 2027 г., което включва и помощ за възстановяване от икономическата криза, настъпила в следствие на коронавируса, в размер на 750 млрд. евро, от които 250 да бъдат под формата на заеми. Предложението бе коментирано от бившия заместник-министър на финансите Любомир Дацов пред БНР по следния начин:

„Трябва да се случи сега! Няма как да се случи сега и едновременно да чакат от страните-членки, които имат проблеми да направят вноската. Предвидено е всъщност оттук нататък тази вноска да бъде изискуема в пълния си размер спрямо това, което предвижда законодателството и по такъв начин да си осигурят достатъчно свеж ресурс, който пък да гарантира съответно изплащането на този заем“.

Дацов допълни и че все още няма яснота по въпроса как ще бъдат разпределени ресурсите и каква ще е ефективността по отношение на насочването на програмите. Той подчерта, че в този момент е от особена важност да има промяна в подхода, който ще предложи Европейската комисия. Също така е категоричен, че ако бъдат взети правилните мерки, кризата може да бъде преодоляна още през 2021 г.

Като основен проблем, Дацов посочи нелогичното решение за справяне с хаоса на пазара на горивата, създаването на държавна петролна компания:



„Това, което трябва да направи правителството е до осигури свободна конкуренция в сектора, а не да има играчи, които контролират нещата. Мисля, че не трябва верига от бензиностанции. Ако някой толкова иска да бъдат похарчени пари, защо пък да не се инвестира в зарядни устройства за електромобили“.

Но кога ли в България ще дозреем за идеята с електромобилите и освен да изчистим монопола, да изчистим и въздуха?

Четете още: Най-после: 10 детски градини строят в София

(в материала има продуктово позициониране)