Дъщерята на убития от полицай Джордж Флойд: Татко промени света!

Едно трогателно и въздействащо видео обикаля социалните мрежи от три дни насам. На него усмихнато малко афроамериканско момиченце скандира думите: "Татко промени света!"

Едно чисто и наивно дете вярва, че нейният баща не е умрял напразно. Че не е издъхнал нахалост под безмилостното коляно на полицай по време на арест. Че смъртта му ще накара всеки един от нас да не стои безучастен, когато пред него се случва проява на расизъм.

View post on Instagram
 


Смъртта на Джордж Флойд предизвика мощна вълна на недоволство и бунтове в САЩ. Името му ще се спряга още дълго време, превръщайки се в синоним на борбата срещу неравенството и дискриминацията, срещу омразата и расизма. Но ще промени ли трагедията на този човешки живот светът към по-добро, ще направи ли хората по-толерантни едни към други, ще облагороди ли онези, лишени от ценностна система и човешки добродетели? Съмнявам се това да се случи толкова скоро.

По-важното е друго - смъртта на Флойд разтърси съзнанието на всички ни. Медиите и социалните мрежи се изпълниха с призиви да не стоим безучастни, когато пред нас се случват подобни грозни прояви на расизъм.

"Татко промени света!", вярва и нежно скандира малката Джиджи - дъщерята на Джордж Флойд, на един от протестите в памет на баща ѝ. Докато изрича тези думи, тя е седнала на раменете на бившия басектболист Стивън Джаксън - негов близък приятел.

View post on Instagram
 


"Точно така, Джиджи, татко ти промени света", окуражава я самият Джаксън.

Малко след това баскетболната звезда споделя и друг трогателен пост, в който обещава, че ще се грижи за съпругата и дъщеричката на Флойд."

"Липсваш ми, братко. Обещавам, че ще се грижа за Рокси и Джиджи. Няма да те предам. Ще се боря всеки ден, за да получиш справедливост!"

View post on Instagram
 

Четете още: Меган Маркъл изнесе емоционална реч за убийството на Джордж Флойд