Две години без неповторимата Татяна Лолова

22 март 2023 | 13:35
6218
1
Инстаграм, Фейсбук
1

На 87-годишна възраст, точно преди две година, ни напусна една от най-обичаните родни звезди на киното и театъра - Татяна Лолова. 

Таня, както всички я наричаха, се наложи с комедийните си роли в киното, на театрална сцена, по телевизията и радиото.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Georgi Toshev (@jorotoshev)

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ - Желязко Лолов, е счетоводител. Неговият братовчед съименник обаче е известен театрален актьор в Пловдив.

Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

Таня обича да експериментира и богат репертоар - от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата.

Точно по Коледа през 2018 г. Таня загуби любимият си приятел и съпруг - Славето. След смъртта на Светослав Светославов, който се си отиде 85 години от онкологично заболяване, тя загуби блясъка на усмивката си и все по-рядко се срещаше с хора. Казваше, че вече не може да спи, защото го няма другарят ѝ в живота... И сега отиде при него. 

Изпращаме я с няколко нейни страхотни цитата:

"Обожавам сочните роли. Цяла бака да имам от тях, пак няма да им се наситя. Че на кого му омръзва да играе?"

"Играла съм ролята на майка още като 18-годишна студентка. Нищо не ми пречи на тази възраст да изиграя много по-младежка роля. Не ми се иска да се ограничавам в собствената си възраст и във възрастта на героините."
 

"Колкото и да ме огорчават критиците, няма да ме сломят. Колкото и да ме хвалят, няма да им повярвам. По-страшно е да те премълчават."

"Приемам, че всички хора ми мислят доброто. Така никога не се стеснявам от тях."

"Не мога да си представя как живеят артистите, но аз не мога да си представя и голяма част от българския народ как живее, защото парите са отвратителни, особено когато ги нямаш."

"Ако много отдалече видя някой намръщен си викам: “А, не. Не съм добре с очите.”"Носител е на много отличия: Заслужил артист (1972), Народен артист (1986), Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963), две награди на Съюз на артистите в България за женска роля, „Аскеер за женска роля“, „III награда за актьорско майсторство“ на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977), Наградата за женска роля за ролята на Ангелина във филма Авантюра на фестивала Златната ракла (1992), Орден „Стара планина“.
 

Още по темата

Коментари

1
  22 март 2022 | 13:59 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени