Дядо Добри: "Човек има ли Бог, има всичко!"

20 юли 2021 | 00:00
1645
0
Снимки: Facebook/DobryDobrev
0

На днешния ден през 1914 г. е роден Дядо Добри - старецът, който докосна сърцата на всички ни. Човекът, който със скромността и делото си успяваше да сплоти хората, да ги направи малко по-добри и състрадателни едни към други.

Човекът, който с примера си възхити не само своите сънародници, но накара и светът да заговори за него. За Дядо Добри е писано и в Русия, и в Румъния, и в Италия и Великобритания. За делото му преди пет години писа дори и американското издание "Хъфингтън пост".


Самият папа Франциск чул за него и разказвал с възхита за „живия светец“ от България, който раздал всичкото си имущество и до 80-ата си година изминавал пеш 40-те километра от Байлово до София, за да дарява на храма всичките си стотинки, предоставени му от любовта и щедростта на хората, минаващи край него.
За ранните му години се знае малко, но истинска трайна диря белокосият старец остави с щедрите си дарения за църкви и храмове, които той самият събираше с милостиня и молитва. Дядо Добри се обръща към вярата на 38-годишна възраст. Имал е 5 деца, а шестото е осиновено от жена му сираче. Единствено жива днес е Богданка, която живее в Елешница и се грижеше за него. Тя е била на 4 месеца, когато Добри напуска семейството си и започва да търси Бога. Бил много заможен и изкупува греха си пред семейството, като оставя на жена си цялото богатство. Тръгнал на запад – цанел се за работник ту в едно село, ту в друго – цяла година.


Докато един ден свещеник му казал: „Ако ще търсиш Бога, трябва да обърнеш посоката на изток. Добри го послушал и тръгнал обратно. Стигнал до женски манастир в Габрово, където се установил 28 години като работник в стопанството и говедар. Дядо Добри не става монах, дори и послушник. Сам признава, че не го бива в тази работа. Той е образец и за монаси, и за владици, и за всички останали.
На 103-годишна възраст добрият старец разбра, че е време да се оттегли от живота и да си отиде спокоен и в мир със себе си и света при своя Отец. Затова днес вече няма да го срещнете приведен край Александър Невски. Той обаче ще продължи да обитава в сърцата и мислите на всички онези, които успяха да се докоснат до неговата душа и да се поучат от неговата мисия и благородство.

Поднасяме ви шепа от мъдрите мисли и послания, които този изключителен човек остави след себе си:


"Бог ми беше дал една хубава молитва, чрез която се молех, но дяволът направи така, че я забравих. А беше много хубава! Затова сега отново се моля на Бог да ми я даде, за да се моля отново."


"Нека хората да не се лъжат по земното и временното, да се държат за Бог и да не се отклоняват по дявола!"


"Семейството трябва да се уважава, родителите, защото това иска нашият отец Бог. Бъдете добри, молете се и вярвайте и Бог ще ви приеме, ще чуе молитвите ви и ще ви отговори..."


"Има хора, които не знаят добро, не знаят Бог и да си палят свещички. Дяволът така кара хората да не вярват в Бог, да не ходят в неговия дом..."


"Злото, което правим, ще ни съди, когато отидем горе при Бог, а той иска от нас да се покаем, да признаем греховете си."


"Пазете си душите, дяволът вече живее в хората, приказва чрез тях мазно, за да може да привлече душите. Пазете се! Няма ли вяра - сте загубени!"


"Не бива да лъжем, да крадем, да прелюбодействаме. Трябва да се обичаме един друг, както Бог ни обича."


"Човек има ли Бог, има всичко!"
Коментари

Добави Коментар

Най-четени