Автор
Woman.bg

Джарава - племето, което живее с бита си отпреди 55 000 години (Снимки)

Знаете ли, че днес на Земята съществува племе, което продължава да живее по абсолютно същия начин, по който са живеели предците му преди повече от 55 000 години?! Племе, съхранило във времето своята идентичност, култура и традиции. Племе, което днес наброява едва 400 души. Племе, изправено пред опасността от изчезване.

Наричат го Джарава – в превод от индийски името означава „гостоприемен“. То може да бъде открито единствено на Андаманските острови в Индия, но това, което е най-важно да се отбележи, е тъжният факт, че е изправено пред заплахата да бъде завинаги изтрито от лицето на Земята през следващите десет години.

View post on Instagram
 


Причината за това е автомагистрала, която пресича площта, обитавана от него, предупреди благотворителната организация Survival International. Пътят привлича много посетители на територията, превръщайки мястото в туристическа атракция.

Въпреки наложената забрана все още на островите се организират редица туристически турове с посетители, които искат да се срещнат с представителите на племето очи в очи и да се снимат с тях.

В същото време бракониери все по-често навлизат в богатите гори на изолираните острови, унищожавайки значителен брой екземпляри от флората и фауната на островите – основен поминък за живот и препитание на местните жители.

View post on Instagram
 

В миналото представителите на племето са били жертва и на една доста нехуманна практика – човешки зоопарк. Десетки членове на Джарава са били отвличани, за да бъдат затваряни в клетки и излагани на унизителен показ пред погледите на любопитните европейци. Били са и жертва и на една още по-грозна и чудовищна дейност – т.нар. човешки лов, в който са били преследвани от ловци и принудени да се защитават от насочените пушки само с лък и стрела.

Първият, който ги открива и говори за тях в пътеписите си, е изследователят Марко Поло. За тях той казва, че „имат глави на кучета“ и „подобно на останалите нецивилизовани племена, живеят доста примитивно“. За себе си Джарава споделят, че пеят, когато са щастливи, а че причини да се смеят и радват на живота намират с всяко свое вдишване и издишване.

Битовите им навици доказват тяхната уникалност и първична чистота, въплътена в невероятните им умения, които те са успели да съхранят във времето. Джарава все така палят огъня си, както са го палели прадедите ни, приготвят гримовете, дрехите, бижутата и украшенията си собственоръчно.

View post on Instagram
 

Народът на Джарава са майстори ловци, които оцеляват благодарение на лова на глигани, гущери, костенурки. Ловуват със специално изработени собственоръчно от тях лъкове. Сред често присъстващите продукти на трапезата им са и рибата, плодовете и меда, който извличат от кошерите посредством специални растителни екстракти, които действат като опиати на пчелите.

Според учените изследователи на племето Джарава неговите представители имат подробни познания за повече от 150 растителни и 350 животински видове на острова.

Въпреки че откриването на племето е довело до навлизането в живота им на редица предмети от модерния свят, като огледала и свещи например, те категорично отказват да променят навиците и бита си и да изоставят досега и близостта с майката-природа.

Четете още: Едно племе, което ще преживее апокалипсиса