Автор
Ева Григорова

Джеф Безос лети към космоса утре: Уау! Ето какво не знаем за тази уникална мисия

Утрешният ден ще бъде исторически за човечеството. Милиардерът Джеф Безос планира да излети в космоса с апарата "Ню Шепард" на компанията "Блу ориджин", а покрай мисията има множество любопитни факти, които ще ви разкрием днес.

57-годишният бивш ръководител на гиганта Amazon бе победен в надпреварата за първия комерсиален полет в космоса от Ричард Брансън, който миналата седмица пръв излетя със своя “Върджин Галактик”.

View post on Instagram
 

Ето и любопитните факти, които правят мисията на "Ню Шепард" уникална:

- Това ще е първата непилотирана космическа мисия с цивилен екипаж. На полета няма да има професионални астронавти или пилоти.

- "Ню Шепард" е кръстена на американския астронавт Алън Шепърд, който през 1961 г. стана първият американец, участвал в суборбитален полет.

- Тренировъчната програма на "Блу ориджин" се състои от лекции по безопасност, симулация на космически полет, информация за ракетата и начина ѝ на работа, инструкции за реенето в кабината при липса на гравитация.

- Апаратът няма да навлезе на орбита, а ще се издигне на 100 км над Земята, след което капсулата ще се върне с парашут.

- На борда ще има общо 4 пътника, един от които е братът на Джеф Безос - Марк, който е пожарникар.

- За да се качиш на "Ню Шепард", е необходимо да тежиш между 50 и 100 кг.

- Полетът ще продължи само 11 минути, за разлика от този на Ричърд Брансън, който бе с дължина от 90 минути.

View post on Instagram
 

- 18-годишният бъдещ студент по физика Оливър Дамен ще бъде първият клиент на "Ню Шепард", платил за космическия си полет. Билетът за космоса е подарък от заможния му баща.

- 82-годишната Уоли Фънк, която е била пилот на самолет, също ще се качи на борда на "Ню Шепард" и така ще се превърне в най-възрастния човек, летял в Космоса.

- Датата на полета не е избрана случайно, именно на 20-ти юли 1969 г. екипажът на Аполо 11 стъпва за първи път на Луната.

View post on Instagram
 


Мисията можете да гледате на живо на сайта на компанията "Блу ориджин", като излъчването започва в 14:30 ч. българско време, а самият полет засега е планиран за 16:00 ч.