Джо Байдън се срещна за първи път с кралица Елизабет II, в рамките на срещата на Г7, чиито домакин е Великобритания. В групата на 7-те влизат САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция и Япония.

В рамките на политическото събитие се проведоха и допълнителни срещи, една от които бе между Джо Байдън и кралица Елизабет II, която покани американския президент на чай.

“Тя беше изключително любезна”. Напомни ми на моята майка” - коментира Байдън след аудиенцията в замъка Уиндзор.



По време на срещата двамата обсъдили световните лидери Владимир Путин и Си Дзинпин, както и по какво се различава живота в Белия Дом от този в Уиндзор. “Казах ѝ, че Белият дом би могъл да се побере във вътрешния двор на двореца” - пошегувал се президентът, който поканил Кралицата да му гостува в САЩ.

Байдън е 13-ият президент на Америка, който се среща с Елизабет II, и 5-ият който тя кани в Уиндзор. Посещението бе и една от първите работни срещи, които Кралицата организира след смъртта на съпруга ѝ принц Филип, който почина през април.



Тази седмица е особено натоварена за Нейно височество, но 95-годишната кралица не спира да изненадва представителите на медиите с чувството си за хумор.

Малко по-рано през седмицата Кралицата се срещна с Кейт Мидълтън и Камила Паркър, за да почетат заедно доброволците, които организират Платинения юбилей на Елиазабет II, който следващата година ще отбележи 70-тата година на нейното царуване.

По време на гостуването Кралицата бе поканена да разреже празнична торта, а тя изненада присъстващите като реши да го направи с церемонялна сабя, вместо с нож.

“Знам, че има” - бе отговорът ѝ на напомнянето, че има на разположение и нож. “Това е нещо по-необичайно” - заяви Кралицата, разрязвайки парче с помощта на Камила. “Изглежда много добре” - заключи накрая Нейно височество.

По-рано през същия ден Елизабет II отново разсмя околните, по време на групова снимка в чест на лидерите на Г-7.

“Трябва ли да изглеждаме всякаш ни е приятно?” - пошегува се Кралицата, разсмивайки всички, позиращи за фотоса.

“Да, абсолютно трябва да изглеждаме сякаш ни е приятно.” - побърза да отговори премиерът на Великобритания Борис Джонсън.