Ние, жените, за тях - успелите, доказалите се и приковали вниманието ни българки през отминаващата 2009 година.

Йорданка Фандъкова - Първата дама на София, която с усмивка отмести закостенели политически фигури и партии и, с букет в ръка, показа, че и жена може да заеме ръководен кметски пост.

Филолог, преподавател, директор на училище за изучаване на чужди езици (73 СОУ "Владислав Граматик"), това е само началото на кариерата на първия пълноправен кмет в женски род на столицата.

През 2005 г. Фандъкова беше назначена на поста заместник-кмет на Столична община с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", а на парламентарните избори за 41-ро Народно събрание, проведени на 5 юли 2009 г., беше избрана и за депутат от партия ГЕРБ.

През същата година стана министър на образованието, младежта и науката в правителството на Бойко Борисов.

На 15 ноември 2009 година Йорданка Фандъкова беше избрана за кмет на София.

Теодора Захариева - Жената, която не спря пред нищо в борбата си срещу рака и бездействието на здравните институции.

Тя осъди държавата, учреди „Център за защита на правата в здравеопазването" и навръх Световния ден на правата на човека получи наградата "Човек на годината" за 2009-а на Българския хелзинкски комитет в конкуренция с имена като Иво Инджев, Ани Салич и Огнян Стефанов.

Теодора Захариева и организацията й са печелили дела срещу фармацевтични корпорации за увреждане на здравето вследствие на клинични проучвания.

Това са дела за лекарски грешки, отказ от лечение, неадекватна апаратура, бездействия на властите да приемат дължими норми, с които да гарантират правото на качествена здравна грижа и да осигурят лекарства.

„Изкушението да си жив" е името на документалния филм, разказващ за вярата на Теодора Захариева в борбата й с болестта и българските институции.

Ние не се изкушаваме, а се възхищаваме на духа, на стила и на силата й за живот.

Диана Любенова - Стилна, сексапилна, и достатъчно интелигентна, за да е пример за подражание.
След проведено on-line гласуване и над 8000 гласа „за" актрисата и телевизионна водеща Диана Любенова стана тазгодишния посланик на кампанията срещу рака на гърдата „От любов към живота".

През все по-отминаващата 2009 година Диана Любенова взе участие и в риалити формата „Вип Брадър", който тази година премина изцяло под идеята за благотворителност.

Превзе малките ни екрани с перфектно изиграната си ролята на Анастасия Константинова в най-успешния български сериал до момента „Забранена любов" и не спря да ни изненадва с безупречния си стил и финес на различните светски събития.



Невена Цонева - Изключително динамична и противоречива година за победителката в първия български Мюзик Айдъл.

Успехът през 2009-а

След като издаде първия си албум през 2007 година, през май месец 2009-та с думите „тази награда е невероятно признание за мен", тя получи и статуетката за „Изпълнителка на годината" на най-престижните български музикални награди, присъждани ежегодно от БГ Радио.

Скандалът през 2009-а

През ноември тази година Невена Цонева направи изявление, в което заяви, че напуска музикалната компания, която я представлява, и предсрочно прекратява сключения договор с „Вирджиния Рекърдс".
Мотивите й: „Искам да правя комерс".

Скандалът се разрастна както медийно, така и по съдебен път. Музикалната компания от своя страна подаде иск за некоректност от страна на изпълнителката, а делото е вече факт пред състав на Софийски градски съд.

Развръзката, както и втория й албум, се очакват...

Стефка Костадинова - Вечната номер едно.

През 1997 г. тя официално се отказа от състезателната си кариера, но с това не спря спортния си хъс и с висок скок отиде „от другата страна на бариерата", когато беше избрана за заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта.

От 2005 година Стефка Костадиновa е и председател на Българския олимпийски комитет.

С непоклатимия си 209-сантиметров световен рекорд и дух на победител, с нежната лекота, с която побеждава не само в спорта, но и извън него - и тази година Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на Българския Олимпийски Комитет.

През септември, също тази година, председателката на БОК получи и друго призвание - една от най-добрите и обичани български спортистки се сдоби и със своя звезда на славата

Лилана - русата амбиция - Успещна се оказа 2009 година и за младата изпънителка на вече разпадналия се дует „L.A".

Едва ли, когато през 2003 година заедно със своята колежка от телевизия ММ Ася Йочева, записа първата си песен "Ледено студено", Лилана е подозирала, че 6 години по-късно ще запише дует със световноизвестен изпълнител, с което ще влезе в музикалните класации и извън родината.

Е, това се случи. През тази година русата певица записа песен с рап звездата Снууп Дог, с което стана първата българска знаменитост, която прави дует със световно известен изпълнител от ранга на шоколадовия рапър.

След сингъла със Снууп Дог се подочу, че в момента Лилана не спира да омайва Америка и сега красавицата работи не по едно, а по цели две парчета с една от най-големите звезди на MTV в момента - Ейкън.

Мария Гроздева - право в десетката - През 2009 година Мария спечели деветата си европейска титла. Малко са думите, с които можем да опишем успехите, титлите и медалите на най-точния мерник на България и гордостта, която носят те за нас.

През изминалата година една от най-обичаните български спортистки взе участие в благотворителния риалити формат ВИП Брадър.

През времето, прекарано в прословутата къща, тя успя да се подготви и за предстоящото европейско първенство по стрелба, на което двукратната ни олимпийска шампионка завоюва поредната си европейската титла.

След поредния си успех Мария Гроздева бе обявена за Състезател номер 1 по спортна стрелба на България за 2009 година.

Даниела и Вихра - Дуетът „отчаяни съпруги" -Те бяха по-известни като нежните половинки на водещите Иван и Андрей, но бяха.

В края на 2009 година „отчаяният" телевизионен дует се появи на малкия ни екран и за кратко време успя да ни очарова с непринуденото си поведение пред камера и добронамереността, с която подхожда към гостите в предаването си.

Усмихнати, ведри и лъчезарни, точно в 12 часа всяка събота, Вихра и Даниела започват забавната си рубрика "Отчаяни съпруги", насочена към женската аудитория.

Станимира Колева - професия модел - Тя е сред най-скъпо платените български модели в света и може би една от малкото редни красавици, които са имали шанса да работят със световно известния ексцентрик Тери Ричардсън (фотографът, който стои зад провокативните рекламни снимки на Sisley).

Станимира е била рекламно лице на елитни марки като Schwarzkopf, Wella, Adolfo Domingues - Green tea parfum, Braun, Nexxus hair и пр.

През 2009 година тя стана лице на и италианската марка парфюми Azzaro.