Автор
Woman.bg

Ексклузивно от Холивуд: Всичко за Оскарите от първо лице

Отразявам кино събития от години и съм имала удоволствието да интервюирам някои от най-големите и талантливи световни актьори. Това днес да бъда в Лос Анджелис по време на церемонията по връчването на наградите “Оскар” е истинско удоволствие и привилегия.

Целият огромен град е фокусиран изцяло върху филмовото събитие на годината и с трепет очаква парада на красотата и суетата.

91-ата церемония по връчването на престижните награди се провежда в традиционното място на събитието – Dolby Theatre, който се намира на Hollywood Boulevard. Място, което обикновено е лудница от хора, а в последните дни е още по-голяма такава. Минавам покрай приготовленията няколко дни преди самото събитие и червения килим вече е готов, покрит с найлон, тъй като непрекъснато хора минават оттам, за да се снимат.

Тази година имаше много проблеми около церемонията – липса на водещ и желанието на Академията някои награди да бъдат по време на паузите, което предизвика истински бунт във филмовите среди. В крайна сметка това не стана и всички световни имена, номинираните творци и представящите награди, не изневериха на себе си и бяха в най-бляскавия си вид в името на това да празнуват нощта на техния занаят.

Предишното издание на церемонията без водещ е било преди 30 години и се води и до днес пълно фиаско. В името на това да няма такова повторение, церемонията започна с музикално изпълнение на Queen и Адам Ламбърт (който никога няма да бъде Фреди Меркюри). Достойно откриване.

Всички присъстващи станаха на крака и се радваха като на истински рок концерт, затвърждавайки, че творците наистина са там, за да се забавляват.

А с първите си актриси, представящи награди, Академията извади “тежката си артилерия” против провал – Тина Фей, Ейми Полър и Мая Рудолф. Фей и Полър са едни от най-успешните водещи на церемонията “Златен Глобус”, а и трите актриси са известни с изключителния си хумор. Те действително повдигнаха настроението с нещо много подобно на откриващ монолог като през цялото време твърдяха, че не е такъв, докато умело намесиха Брадли Купър и Чадуик Босман в шегите си.

Малко по-късно Мелиса Макарти и Брайън Тайри Хенри представиха наградата за костюми, облечени в изключително смешни такива, а залата изпадна в искрено забавление. Макарти наподобяваше визията на Оливия Колман от “Фаворитката” и, разбира се, направи скеча си брилянтен.

Майк Майърс и Дейна Карви направиха препратка към обичания си филм “Светът на Уейн”, а Диего Луна си направи шега, че сега вече може да се говори на испански на сцената. Талантливата Дженифър Хъдсън, изключителната Бет Мидлър, невероятната Барбара Стрейзанд и секси изпълнението на Лейди Гага и Брадли Купър взривиха с музика на сцената.

Освен това Алфонсо Куарон очаквано обра наградите за операторско майсторство, чуждоезичен филм и режисьор за филма си “Roma”.

Реджина Кинг за “Ако "Бийл стрийт" можеше да говори” и Махершала Али за “Зелената книга” станаха най-добри поддържащи актьори, а сред другите победители за костюми и сценография няколко пъти се спомена факта, че това са първите цветнокожи, които печелят. Факт е, че доскоро в Холивуд господстваха предимно белите мъже и е време за разнообразие, но стига то да е на базата на качества, не друго.

Реджина Кинг също не пропусна да спомене в речта си това, че е време за повече възможности, докато Махершала Али, за когото това е втора награда, говори за семейството си и сбъдването на мечти. Доста дами и в другите категории се отличиха с награди, което вкарва и сериозно женско присъствие в битката за най-прeстижните награди.

Наградите за сценарии отидоха при “Зелената книга” и “Черен в клана”. А “Черната пантера” освен за костюми и сценография, грабна и наградата за музика. Най-добра песен абсолютно очаквано стана “Shallow” от “Роди се звезда”, изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър. Очаквани бяха и сълзите на Лейди Гага, която плаче почти на всяка филмова церемония този сезон.

Рами Малек спечели приза за най-добър актьор за ролята си на Фреди Меркюри в “Бохемска рапсодия”. Беше трогателен в благодарностите си, както и в това да целуне няколко пъти приятелката си Луси Бойнтън, която му партнира и във филма.

Рами също засегна темата за това, че е дете на имигранти и за това как трябва да се дава шанс.

Най-добра актриса стана Оливия Колман за ролята си на кралица Ан във “Фаворитката”. Тя беше изключително забавна и емоционална в речта си, а Ема Стоун, която й партнира във филма, почти се разплака.

Най-добър филм стана “Зелената книга” – историята на музиканта Дон Шърли и приятелството му с бодигарда и шофьор Тони Лип. Целият екип на филма излезе на сцената, включително и българския актьор Димитър Маринов, който играе една от поддържащите роли в заглавието. Той се качи на подиума с българското знаме.

Много звезден блясък и препратка към класическия Холивуд, церемонията все пак не беше фиаско и отправи заслужен поклон към филмите и творците на годината. И тъй като току-що приключи, аз отивам на първото си истинско холивудско “Оскар” парти и искрено нямам търпение да усетя атмосферата от първо лице.

Автор: Станислава Айви