Автор
Веселина Петрова

Елементарна сметка: повече тестове - повече болни! Кой ни лъже за тази епидемия?

Мили ми смехурко, нов рекорд бе отчетен у нас - 240 са новите случаи на Ковид-19 за последното денонощие. Но... е голям и броят на направените тестове - 4286.

Дали заради това, или заради нещо, но отново затягат мерките. Ще бъде забранено присъствието на публика по стадионите на футболните мачове. За това са се разбрали управляващите на коалиционен съвет, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Също така ще се забрани да работят нощните заведения и дискотеките, както и събирането на големи групи хора.

Ще бъдат санкционирани и служителите в търговските обекти, които обслужват клиенти без маски. Симеонов обясни, че някои от мерките се връщат заради нарастването на случаите на коронавирус у нас.

Ще бъде засилен и контролът по изпълнение на мерките и по-специално дали се спазва дистанцията от 1,5 м между масите в заведенията.


бъде забранено присъствието на публика по стадионите на футболните мачове. За това са се разбрали управляващите на коалиционен съвет, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Също така ще се забрани да работят и нощните заведения и дискотеките, както и събирането на големи групи хора. Ще бъдат санкционирани и служителите в търговските обекти, които обслужват клиенти без маски.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/resheno-pravitelstvoto-vrshcha-chast-ot-strogite-merkite-sreshchu-k-19_news756959.html

Ще бъде забранено присъствието на публика по стадионите на футболните мачове. За това са се разбрали управляващите на коалиционен съвет, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Също така ще се забрани да работят и нощните заведения и дискотеките, както и събирането на големи групи хора. Ще бъдат санкционирани и служителите в търговските обекти, които обслужват клиенти без маски.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/resheno-pravitelstvoto-vrshcha-chast-ot-strogite-merkite-sreshchu-k-19_news756959.html

Въпросът е защо, при условие, че процентът на заразените си е същият. И не, аз не подценявам ситуацията. Просто държа да подчертая една много важна истина, казвана от много на брой хора, която обаче някак се неглижира от медиите. От ефира гърми само, че има „нов рекорд на заразени”. Но не се казва, че процентът е един и същ. Просто се правят повече тестове. А при повече направени тестове е нормално броят на заразените да е по-голям.

Преди дни д-р Антония Първанова коментира по БНР, че „по-големият брой тестове, които се правят в последно време, имат за цел да се представи увеличение на заразените с коронавирус и това да се използва като аргумент за усвояване на милиарди евро от Европейския съюз”. Тя цитира думите на здравния министър Кирил Ананиев, който съобщи, че до края на месец септември България трябва да защити проект за реформа на здравеопазването, за да получи 6 милиарда евро от Европейската комисия.

Още през юни премиерът Борисов също коментира, че по-големият брой заразени се дължи на по-големия брой направени тестове. „Трябва да свикнем с мисълта, че ще го има, да се пазим, да внимаваме”. Борисов заяви тогава, че смъртните случаи в страната са малко, че вече болниците и лекарите са подготвени и имат необходимите предпазни средства, а вирусът „сега е по-малко свиреп”.


Не можем да твърдим защо толкова активно се акцентира върху негативната страна на проблема, без да се обясняват подробностите, които са много важни. Но едно е факт – постоянното говорене за ръст при заразените води до редица ограничения, наложени спрямо българите, които искат да прекарат почивката си извън страната. Гърция затегна пропускателния режим през ГКПП „Промахон“, където вече се извършват задължителни PCR тестове на всички, влизащи в страната. Австрия и Литва наложиха 14-дневна карантина за всички, идващи от България.

Лятото вече не е същото. Дори не сме сигурни, че се случва. Не е ясно какви точно мерки се вземат. За колко време и какви са ползите от тях. Не само у нас. Навсякъде се работи на парче. Затягат се мерки, "разтягат" се мерки. Вече няма нищо сигурно. И не говоря само за броя на тестовете и заразените. Говоря за пътуванията. Защото не е ясно дали, ако си запазите билет, полетът няма да бъде отменен. Не е ясно дали ще има учебна година. Дали няма да затворят някой град. Това е положението.

Но, както каза премиерът Борисов, трябва да свикнем да живеем с вируса, защото той е тук. Как точно ще го направим и какво ще ни позволят? Никой не може да каже. За съжаление.