Автор
Woman.bg

Елизабет II със специално обръщение за коронавируса

Епидемията от коронавирус принуди кралското семейство на Великобритания да наруши традициите и да промени програмата си.

93-годишната кралица отмени своите градински партита, които толкова много обича, както и приема по повод сватбата на принцеса Беатрис и още ред други планирани мероприятия.

Елизабет Втора, заедно със съпруга си – херцогът на Единбург – Филип, се отправиха в изолация към Уиндзор седмица по-рано от предвиденото. Съобщава се, че кралското семейство ще остане там и след Великден, заради пандемията.



В деня преди да напусне Бъкингам, Елизабет Втора направи официално изявление към нацията.


„Намирайки се в Уиндзор, ние с Филип разбираме, че много хора и техните семейства в цялото Обединено кралство и в целия свят са в състояние на тревога и неопределеност. Съветват ни да променим обичайния си начин на живот и плановете си, в името на благото на обществото, в което живеем, и най-вече, за да предпазим най-уязвимите сред нас", казва кралицата.

"В такива моменти си припомням, че историята на страната ни е кована от хора, които са се обединявали и са действали като едно цяло за благото на всички. Благодарни сме на нашите учени, лекари и всички, които работят за държавните и общински служби. Но днес, както никога досега, трябва да се проявим като личности – днес, в близките дни, седмици, месеци. Много от нас трябва да намерят нови начини да общуват с приятелите и близките си, за да бъдат убедени, че близките им са в безопасност. Убедена съм, че ще се справим с тази задача. А вие можете да бъдете сигурни, че моето семейство и аз сме готови да поемем своя дял от отговорността”, написа Елизабет Втора в обръщението си.

По данни на центровете по контрол и профилактика на заболяванията на САЩ, вирусът COVID-19 е най-опасен за хората на възраст над 70 години. Много от членовете на кралското семейство попадат в рисковата група – кралицата и нийният съпруг, 71-годишният принц Чарлз, 72-годишната Камила, 69-годишната принцеса Анна…