Автор
Филип Данауи

Емели Санде се изправи пред принц Чарлз

Певицата с характерният за визията си стърчащ перчем - Емели Санде бе почетена от самия принц Чарлз. Изпълнителката, която преди време счупи държания близо половин век рекорд от Beatles за най-продаван албум (задържал се 63 поредни седмици в десетката на британския топ 40), бе удостоена с приз и от самия престолонаследник на Обединеното кралство.

Емели Санде бе наградена с MBE на церемония в Бъкингамския дворец. 30-годишната шотландка към момента е получавала няколко престижни отличия, включително четири награди BRIT и три награди MOBO. И без съмнение беше развълнувана да добави към списъка си и приза The Most Excellent Order на Британската империя.

За специалния случай Емели избра цветна рокля в алтернативен стил с пептум ефект и красива дантелена талия, подчертаваща извивките на звездата. Дължината на тоалета е придвидена до глезените, за да покаже черните обувки с нисък ток. Аутфитът, който е дело на дизайнера Mini Ndengi беше подкрепен със златни обеци във формата на миниатюрни полилейчета.

Във видео, което публикува в Twitter преди церемонията, звездата се обърна към феновете си: "За мен е важно да мога да се представя достойно и да ви накарам да се чувствате горди с мен. Искам да почувствате това, което разбрах и аз, а именно че няма невъзможни неща. Благодаря много, че направихте тази абсурдно амбициозна мечта в реалност".

Емели Санде въобще не отговаря на масовите представи за днешните поп певици. Нито е дългокрака, нито е скандална. Напротив, нейната история е като приказката “Грозното патенце”. Тя е родена в смесено семейство. Баща й е от Замбия, а майка й е англичанка. Израства в малкото шотландско градче Алфърд, където нейният баща преподава в местната гимназия. Искало се да прави бели като другите деца, но не смеела, защото той бил много строг. “Израснах в напълно бяла общност. Чувствах се различна и не можех да намеря мястото си в нея, което ме направи срамежлива и вглъбена. Намерих убежище в музиката. Чувствах се свързана с хората, които чувах да пеят по радиото”, спомня си Санде днес.

Емели твори през нощта. Казва, че когато слънцето грее, не излизат добри песни. Най-хубавите мелодии я спохождали около 2 ч сутринта. “Никога не съм била от типа момичета, които обичат да излизат с много момчета, нито пък съм се интересувала какво мислят за мен. Винаги съм искала да имам любов, която е стабилна и да има някой, на когото да се опра. Така че винаги съм писала за големите мъже в моя живот, независимо дали са моят партньор, баща, чичо или мениджър”, обяснява в интервю певицата. 10-годишната й връзка с морския биолог Адам Гурагин от Черна гора доказва тези думи. Запознават се в шотландския град Абърдийн, когато тя е само на 18 години. Адам неотлъчно я следва на всичките музикални изяви. Двамата вдигат скромна сватба в малък ресторант в черногорския град Котор през 2012 година. Изборът на мястото се оказва много подходящ. Няма папараци и Емели дори успява да изпее три от най-прочутите си песни в местна дискотека просто за удоволствие. Казва, че това е бил перфектен ден и точно така си е представяла своята сватба.

Малка татуировка “Volim te Adam” се подава над лявата гръд. Друга по-голяма на Фрида Кало има на дясната ръка. Тя е доказателство за влиянието, което мексиканската художничка има върху певицата. В музиката се възхищава от Кание Уест, Алиша Кийс, Адел и Ейми Уайнхаус, но неин безспорен идол е американската соул легенда Нина Симон.