Автор
Woman.bg

Естетичната стоматология може да промени живота ви


Казват, че усмивката е като ключ за всяка врата. Днес денталната медицина не познава граници. И всяка усмивка може да изглежда почти съвършена. Как се случва това? Отговорите ни дава д-р Бранимир Кирилов, основател и главен лекар в дентална клиника Medical Dent.

д-р Бранимир Кирилов

Каква трябва да бъде една усмивка, за да е красива?

- Това, което ние се опитваме да правим в нашата практика, е да разберем на първо място очакванията на пациента и как той си представя мечтаната усмивка. А след това да отговорим на неговите очаквания съобразно най-добрите възможни опции. Подходът към всеки случай е строго индивидуален. Имам пациенти, които искат естествени зъби, други искат най-белия възможен цвят, дори често ни затрудняват в намирането на такава разцветка.
За мен красивата усмивка е въпрос най-вече на пропорции и хармония. Разбира се има много математика и златни сечения, но разбирането за пропорции е водещо. При планиране на усмивката трябва да се вземат предвид индивидуалните черти, всяка особеност в тялото и лицето на човек. Специалистът е водещ в това планиране, защото технологиите може да са напреднали, но те са ефективни само в ръцете на опитния професионалист.



Как можем да се сдобием с усмивката мечта?

- От опита си с пациенти знам, че едно от най-важните неща да се сдобием с красива усмивка е търпението. Често хората искат без да минат нужните етапи да достигнат до крайния резултат - красиви и здрави зъби само за седмица. Това е възможно само, когато не се налага по-специфична намеса преди поставянето на фесетите или коронките. Ако зъбите се нуждаят обаче от ортодонтско лечение или венците имат неестетична форма, тогава е необходим определен период на лечение или оперативна намеса, за да се сдобиете с идеалната усмивка.
Какви са стъпките - първо трябва да изберете правилния специалист, който ще направи добро планиране, и да имате търпение за реализацията, защото само така резултатът ще е дълготраен. Имал съм пациенти с криви зъби, които в миналото са избрали да отидат в клиника, където са се съгласили да изпилят всичките им зъби и да поставят мостове за да имат бързо идеалната усмивка без ортодонтско лечение. Тази порочна практика довежда до тежки здравословни проблеми и усложнения, за които след това те идват при мен за лечение. Това е причината, поради която твърдя, че пътят на красивата усмивка трябва да бъде планиран добре и е нужно да бъдем търпеливи.

Дълъг ли е процесът за пълна промяна на усмивката?


- Лечението зависи от реакцията на организмът. Технологиите и опитът на специалиста помагат процесът да бъде по-кратък, но определяща е индивидуалната даденост. Компонентите за всяка красива усмивка са бялата и розовата естетика – това са размерът, позицията, формата и цветът на зъбите ,и формата, цветът на венечната рамка, както и каква част от зъбите и венците се виждат. Красивата усмивка е съчетание от тези компоненти. Когато позицията на зъбите е проблем, тогава пациентът се нуждае от ортодонтско лечение. Най-бързите срокове за подготовка на зъбите, когато има нужда от поставяне на брекети или алайнери преди това, са от 6 до 8 месеца, понякога и година и половина до 2 години. Ако обаче имаме един по-стандартен случай, в който става въпрос само за промяна на формата и размера на зъбите, тогава с помощта на съвременните технологии, можем да направим перфектната усмивка от 7 до 10 дни.



За какво трябва да сме готови, когато решим да се подложим на естетична корекция на усмивката?


- Усилията и времето са най-голямата инвестиция по сдобиване на красива усмивка. Не трябва да се забравя, че всяка корекция в човешкото тяло, включително тази на зъбите, изисква усилия в дългосрочен план, тоест поддръжка на резултатите в последствие. Лесно ще загубим красивата усмивка, ако не я поддържаме. Това е постоянен процес, не е еднократен акт. Правилната грижа и дентална хигиена, извършена от дентален хигиенист в специализиран център, е много определяща за дългосрочността на постигнатите резултати.

Какви технологии използва съвременната естетична стоматология?

- Минимално инвазивната стоматология е тенденция от много години. Освен нея технологиите в сферата са напреднали изключително много. В Medical Dent имаме например дигитална камера за взимане на отпечатъци и можем да планираме дигитално усмивката ви, за да видите крайния резултат още преди да започнем работа. Материалите, които използваме, са биологични поносими. Изключително здрави и устойчиви, те дават възможност за трайни и издръжливи конструкции, каквито преди години бяха трудно постижими. Всичко това издига денталната медицина в днешно време на едно различно ниво. Смея да твърдя, че съм един от първите дентални специалисти в България, въвели много от новите технологии, материали и методи за работа, което поставя нашата клиника вече повече от 17 години в лидерските позиции в сектора.

Кога е подходящо да се подложим на естетична корекция на усмивката?

- Разбира се, колкото по-рано вземем решение да подобрим състоянието на зъбите си, толкова по-бързо ще подобрим социалния си живот и самочувствие. Има много фактори, които могат да бъдат пречка по пътя към желаната от нас усмивка като липса на време или непрекъснато появяващи се други приоритети. Но в момента, в който осъзнаем че най-ценни сме ние, когато поставим себе си в центъра на своя живот, тогава осъзнаваме и колко е важно първо да се погрижим за себе си.

Болезнени ли са естетичните стоматологични манипулации?

- Отдавна мина времето, в което пациентите стискаха облегалката на зъболекарската кушетка от болка. Модерната стоматология предлага напълно безболезнено и нетравматично лечение. Така че страхът от болка не е фактор, който да оправдава отлагането на желаната промяна в усмивката. Повярвайте ми, това решение може да промени живота ви завинаги в по-добра посока, виждал съм го през годините с очите си.


БЕЗПЛАТНА ЕСТЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ при водещите специалисти по естетична стоматология в Medical Dent, може да получи всеки записал час в Седмицата на отворените врати от 18 до 23 юли.
Тел. за записване на час: 02/4738798. Имайте предвид, че местата са ограничени.




(в материала има продуктово позициониране)