Автор
Woman.bg

Ето как да бъдем приятели на Земята през 2019-а

Не се паникьосвайте, а си поемете дъх. Да, факт е, че климатичните промени се случват в наши дни, но ние имаме какво да направим.

Ако искате да спасим планетата Земя, всички ние трябва да положим усилия. Необходимо е просто да променим някои от навиците си. Нека помислим каква промяна е нужно да внесем в ежедневието си, за да опазим Земята. Далеч не става дума за това да промените кардинално живота си само за една нощ. Тези не толкова трудни стъпки, които ще опишем по-долу, ще помогнат за опазване на планетата ни. Нека заедно да направим 2019-а "най-зелената" година.

Яжте повече зеленчуци

Да, може би това "ястие" не е от предпочитаните за мнозина. Може и да не ви се вярва, но приемането на по-малко количество месо има благоприятен ефект върху околната среда. 60 % от вредните емисии на парникови газове в селското стопанство се дължат на месото и млечните продукти. Не е казано, че месото трябва да изчезне завинаги от менюто ви. Имайте предвид обаче, че говеждото и агнешкото са "най-замърсяващите" меса. Не е нужно да ставате вегетарианец, но всички ние може да помогнем планетата, като внимаваме каква храна подбираме.

Намалете броя на нещата, които използвате за еднократна употреба

Без да го осъзнаваме, ние използваме всеки ден неща, които са пагубни за планетата ни. Пластмасовите предмети определено вредят много на Земята. Вместо да купувате самобръсначки за еднократна употреба, взимайте такива, които са предназначени за по-дълго ползване. Разходите са едни и същи, а се намалява вредното влияние върху околната среда. Забравете и за пластмасовите торбички в магазините за хранителни стоки. Използвайте филтър за кафе за многократна употреба вместо хартиени такива. Обикновено когато сме в офиса се храним с пластмасови прибори, което значи, че всеки месец изхвърляхме стотици пластмасови вилици, ножове и сламки. Вместо това използвайте съдове за многократна употреба. Не са толкова скъпи и освен това ще ни създадат комфорт при хранене.

Подбирайте внимателно дрехите в гардероба си

И модата може да се окаже "замърсител" на околната среда. Различните видове химикали, които са използвани за боядисване и преработка на материите, може да се окажат фатални за планетата Земя. Вместо да залитате към бърза покупка, постарайте се да вложите парите си в тоалет, изработен от материя, която има за цел опазване на околната среда. Когато харчите парите си, давайте ги за марки, които са отговорни към проблемите на планетата и дават урок и на други компании, които да следват примера им.

Оставете колата, карайте колело

Автомобилите са един от най-големите виновници за вредните емисии в атмосферата. Да, колата е необходимост, но трябва да помислим как да променим навика си да сме постоянно в автомобила. Не е лоша идея да се качим на... велосипед. Това е един лесен начин за промяна в помощ на Земята. Решението да правите повече разходки, като ходите пеша или пък карате колело, освен че е безплатен фитнес, е и в полза на околната среда. Ако ви се налага да изминете по-дълъг маршрут, например, до работното си място, то използвайте градския транспорт. Знаем, че е трудно, но опитайте се да летите по-малко със самолет. През последните години полетът вече не е чак толкова скъпо удоволствие и мнозина се втурнаха да пътешестват. Имайте предвид обаче, че самолетите също вредят за планетата. Тук трябва да отбележим, че Съветът на Европа официално одобри реформата на схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ) за периода след 2020 г. Преразгледаната директива за СТЕ представлява значителна стъпка към постигането на целта на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 40% до 2030 г. съгласно договореното по рамката на ЕС за политиките в областта на климата и енергетиката до 2030 г.

Изключвайте устройствата си

Това поне е лесно. Дори и когато не се ползват, знайте, че много уреди продължават да точат електричество. Телевизори, мобилни телефони, електрическата ви четка за зъби... всички тези уреди непрекъснато черпят енергия, независимо дали в момента ги използвате или не. Затова, когато излизате от дома си - просто ги изключете от контакта. Със сигурност това ще бъде в полза на опазване на околната среда и освен това ще намали разходите за енергия всеки месец.

Освен тези стъпки, които изброихме до тук, има и още много други неща, които бихте могли да правите всеки ден, за да пазите планетата Земя. Нещата, които ви предлагаме да направите, са лесни за изпълнение и може да започнете да ги спазвате още от днес. Ще се радвате, че сте направили нещо в полза на заобикалящата ни среда!