Автор
Ива Петрова

Ето как Китай ще посрещне годината на Жълтото куче

На 16 февруари 2018 г. в Китай с размах ще се отбележи най-големият празник в страната – Новата година на Жълтото куче. Общо взето само това знае средностатистичeският европеец за този празник. В тази статия ще ви разкажем за най-необичайните и красиви китайски новогодишни традиции. Любопитното е, че китайският хороскоп всъщност е валиден от 16 февруари натам, а не от 31 декември.

Нова година се смята в Китай за най-големия празник на годината. Провежданите тържества са все така грандиозни и пищни вече от две хиляди години. Едно време празнуването продължавало повече от месец, защото през зимата няма селскостопанска работа. Сега, когато ритъмът на живот на китайците се е променил, новогодишната ваканция трае до седмица и половина. Местните обаче все така се веселят от сърце.

Най-древният, най-важният

Заради голямата популярност на „международната“ Нова година, която се празнува през нощта 31 декември срещу 1 януари, китайците взели решението да преименуват своя национален празник, чието честване обикновено се пада през втората половина на зимата, и да го нарекат Празник на Пролетта. Това е станало преди повече от век.

Китайската Нова година има и друга отличителна черта – тя няма фиксирана дата. Празникът варира от 21 януари до 21 февруари и зависи от лунния календар. По китайска традиция Новата година започва на второто Новолуние след зимното равноденствие. На нас ни е трудно да възприемем тази информация, но за 2000 години китайците са се научили да изчисляват датите без особени усилия. Например през 2018 г. годината на Жълтото куче ще започне на 16 февруари.



Не заспивай – ще замръзнеш

Във всяка една страна по света има необичайни новогодишни традиции – в Каталуния се слагат дърва да „седнат“ на масата, в Австрия хората гонят митично чудовище, а в Китай през нощта срещу празничния ден не трябва да се спи. Според местното поверие през последното денонощие преди настъпването на Новата година всички беди и нещастия излизат на лов, за да нападнат по-отпусналите се китайци. Така че ако искате да изкарате новата година без големи проблеми, не си лягайте да спите. Особено ако живеете в Китай.

Освен това китайците избягват да си купуват нови обувки преди празника и да се подстригват – поради същата причина. Според тях онези, които нарушат правилата, ще бъдат преследвани от лош късмет през идната година.

Нямаш фойерверки ли? Вдигай шум!

Традициите изискват празникът да е шумен. Днешно време това не е проблем – китайците са истински майстори в производството на фойерверки, които вдигат предостатъчно шум. Впрочем навремето по време на честването на международната Нова година в Китай (която китайците също обичат) фойерверките са нанесли щети на една местна забележителност – кула на почти 600 години. Все още не е доказано, че постройката се е запалила именно от пиратки, но датата на пожара говори сама за себе си…

Интересно е обаче, че по време на зараждането на идеята за шумен празник все още не е имало фойерверки. А е трябвало да се шуми някак, нали? Находчивите китайци се справяли с тази задача, тропайки и дрънкайки с най-различни битови предмети.

Освен това в Китай е прието в печката да се горят бамбукови пръчки. Изгаряйки, те издават пукот, който да гони лошите духове. Днес за тази цел се използват пиратки и бенгалски огньове.



Митичният Нян

Китайската Нова година е свързана с един интересен мит – за митичното чудовище Нян. Звярът е особено озлобен и гладен през първия ден от годината и според легендите е способен да изяде не само домашни животни, но и хора. Колко по-хубаво е да си имаш Дядо Мраз вместо Нян, нали? Чудовището най-много обича да си похапва малки деца, които през изминалата година са се държали лошо. За да омилостивят звяра, селските жители в Китай оставят на праговете на домовете и храмовете храна и напитки.



Скрийте метлите и парцалите

Друга интересна традиция, свързана с китайската Нова година, е да се скрият всички предмети, служещи за чистене. Ден преди празненството къщата трябва да се подреди и изчисти идеално, но в навечерието на Новата година всички метли, парцали и четки трябва да се скрият далече от очите. Този ритуал е свързан с легендата, че в навечерието на Новата година боговете носят щастието и късмета на хората за цялата идна година. Въпросният късмет се натрупва в дома под вид на прах, затова известно време след Нова година не бива да се чисти. Освен това за да избегнете беди и лош късмет през идната година, не бива да прекарвате празничната нощ в собствената си спалня. В Китай дори вехтите старци напускат стаите си на Нова година и се настаняват на празничната трапеза.


Две мандарини

Освен традиционните сладкиши и други приятни подаръци за китайската Нова година е прието, идвайки на гости, да подарявате по две мандарини. Напускайки гостоприемния дом, трябва да вземете други две мандарини, приети от други участници в тържеството. Този странен обичай може лесно да се обясни – на китайски език „две мандарини“ звучи като „злато“, затова вкусните плодове символизират пожелание за богатство и благоденствие през новата година.



Ако не извикате пожеланията си, те няма да се сбъднат

Китайският е един от най-сложните езици на света, не само заради рекордния брой йероглифи, които никой европеец сякаш не би могъл да запомни, но и заради необичайното произношение. Някога забелязвали ли сте, че китайците си говорят на твърде висок тон? Понякога това ни се струва невъзпитано и може дори да ни подразни. Но всъщност на този език някои думи просто трябва да се извикат, ако ги произнесете тихо, рискувате никой да не ви разбере. Затова и новогодишните пожелания в Китай е прието да се изкрещяват – колкото по-силно ги изкажете, толкова по-вероятно е те да се сбъднат.

Дърво на Светлината вместо елха

В Китай червеният цвят е един от най-популярните. Смята се, че той носи късмет. Тъй като в Китай няма традиционна новогодишна елха, с червени топки и фенери се украсява обикновено дърво, което местните наричат Дърво на Светлината.

Драконите са най-важните гости

Едно от основните новогодишни мероприятия, което се провежда ежегодно във всички градове и села в Китай, е танцът на Дракона. Според исторически проучвания тази традиция е възникнала още през XII век. Танцът на Дракона има огромно значение за китайците – още от древността се смята, че определени движения ще предпазят хората от беди и нещастия през Новата година. Драконите се правят от хартия и тел, телата им могат да са дълги до 10 метра. Сегментите на тялото на дракона са отделни и закачени на прътове, с които ги управляват танцьорите.