Автор
Весела Георгиева

Ето как можете да познаете дали човекът срещу вас ви лъже

Ново изследване показва, че за да разпознаете лъжеца, просто трябва да се съсредоточите изцяло върху нивото на детайлите, които присъстват в разказа му. Ако даден човек описва най-подробно кой, какво, кога и защо е направил нещо, то той може би казва истината. В случай че пренебрегва тези подробности, най-вероятно лъже.

С помощта на този много простичък тест можете да разграничите истината от лъжата с почти 80-процентна точност твърдят изследователи от Университета в Амстердам.

Обикновено, когато се чудим дали някой се опитва да ни "метне", внимаваме дали изглежда несигурен, дали е притеснен, дали кърши ръце...



Истината е, че хората робуват на стереотипи, когато трябва да определят дали някой е виновен или невинен. А те не вършат особено добра работа в случаите, когато искаме да разберем дали някой казва истината или не.

За да преодолеят тези проблеми, учените от Амстердамския университет решават да опитат една "радикална алтернатива". Те инструктират участниците в изследването да се съсредоточат само върху една улика - нивото на детайлност в разказа на даден човек - и да игнорират всичко останало.


"Смятаме, че истината може да се открие в простотата и предлагаме да намалим броя на издайническите сигнали, а не да добавяме нови в случаите, когато се опитваме да открием измамата“, казват изследователите.

В поредица от девет проучвания 1445 души са били инструктирани да отгатнат дали ръкописни изявления, видеозаписи, видеоинтервюта или интервюта на живо за дейността на даден студент в университетското градче са верни или неверни.

"Нашите данни показват, че разчитането на една добра подсказка може да бъде по-полезно от използването на много подсказки", казват изследователите.


Т.е. трябва да се съсредоточите само върху един знак - подробностите в разказа. Понякога повече е по-малко казват експертите, чието проучване е публикувано в Nature Human Behaviour.