Автор
Кристина Кирова

Ето как се чувства Сашко днес и думите на баща му, които ни просълзиха: Той беше син на всеки един от нас

След 8 дни в неизвестност, в събота Сашко от Перник най-накрая бе открит в района на Радомир. Делтапланеристи го забелязали и след минути той бе прибран от полицията и откаран с линейка към "Пирогов".

Първите изследвания и прегледи показаха, че детето е в добро физическо състояние. Мнозина изразиха възхищение как е успяло да оцелее само в природата цяла седмица, като стана ясно, че то е приемало храна и вода. За сметка на това е било премръзнало и екипите побързали да го завият и стоплят. В момента психолози работят със Сашко, а баща му е неотлъчно до него. Поредната щастлива новина по случая е, че от днес момчето ще бъде преместено от реанимацията в обикновена стая, за да остане под наблюдение.

По-рано днес изпълнителният директор на "Пирогов" - д-р Валентин Димитров съобщи пред медиите, че Александър е в добро състояние и се възстановява адекватно. Също така и че няма никакви животозастрашаващи наранявания.

Служебният вътрешен министър, Иван Демерджиев пък сподели в обедната емисия на BTV, че заболяването на детето (тежка форма на аутизъм) му е помогнало да оцелее в тежките условия през последната седмица. Причината за това твърдение е, че Сашко е хиперактивен и не е спирал да се движи през цялото време и е бил намерен, едва когато се е изморил и е спрял да се движи.

"Тази местност, както и други местности, поетапно са проверявани и по-рано. Така че докато детето беше активно и беше в движение, беше изключително трудно да го намерим", добавя Демерджиев.

Междувременно бащата на 12-годишното момче за пореден път благодари на хилядите доброволци и всички, които са му помогнали през най-тежките 8 дни, в които отчаяно търсеше сина си:

"Върнах вярата си в доброто, в човечността, в съпричастността. В Перник бяхме като един за това дете. Той беше син на всеки един от нас", споделя развълнуваният баща пред BTV.

А относно това какво се е случило и дали самият Сашко един ден ще може да разкаже, родителят отговаря, че не е оптимист по темата, тъй като момченцето и преди, когато е бил добре и е бил при него, не е можел да разказва за преживяванията си. Също така сподели, че майката на детето има намерение да се прибере до България, но все още не е известно кога. Бащата на Сашко добави, че изпитва огромна благодарност към делтапланеристите, открили сина му и е решен двамата да посетят клуба им по делтапланеризъм.

Доброволците, щастливи от развръзката и факта, че Сашко е добре, предприеха следваща инициатива, а именно да съберат подаръци за детето, които то да получи при изписването от болницата.

Разбира се, версията за отвличане все още не е напълно зачеркната или поне това бе част от изявлението на прокуратурата в Перник. Прокурорът и говорител на Окръжна прокуратура, Албена Стоилова заяви пред Нова телевизия, че няма доказателства за искан откуп за Александър.

Ако специалистите преценят, че е възможно Сашко да дава сведения, ще потърсим възможности да получим такива от детето. Майката има намерение да се завърне, но в случай че връщането ѝ не се състои, ще потърсим способ през международното право - ще бъде разпитана от компетентен орган на държавата, в която се намира", разкри тя.

Все още не е отхвърлена версията за отвличане и в момента биват проверявани няколко версии, свързани с изчезването на детето.

"Че няма следи от насилие по него може да се каже със сигурност след съдебно-медицинска експертиза. След като бъде назначена, до две седмици ще бъде изготвено заключение", посочи Стоилова.

Бащата на Сашко споделя пред медиите, че не би коментирал нито една версия до момента и изчаква разследващите да довършат работата по случая. Делтапланеристите, които го открили в труднодостъпната местност са категорични, че детето е прекарало всички 8 дни наоткрито и когато го намерили, то е разбрало, че ще бъде спасено и дори оказало съдействие, когато го преобличали, за да го стоплят.

"Не мога да си представя, че моето дете може да издържи толкова време на открито. Той е свръхчовек. Не вярвах във възможностите му", сподели бащата на Сашко.

Четете още: Какви са били първите думи на Сашко, когато са го открили