Ето кога ще е коронацията на Чарлз III

03 октомври 2022 | 15:10
3964
1
Снимки: Getty/Images, Twitter
1

След като британците се сбогуваха с кралицата си, новият монарх на Великобритания вече започна да изпълнява своите кралски ангажименти.

Той вече обяви първото си официално посещение в чужбина, показа новия си герб, а до края на годината ще излязат и първите монети и банкноти с неговия образ.Преди броени дни пък Бъкингамският дворец разпространи и първата официална снимка, на която британският крал Чарлз III позира заедно с кралицата консорт Камила, престолонаследника Уилям и съпругата му Кейт – принц и принцеса на Уелс. 

Фотографията е направена на 18 септември, ден преди погребението на кралица Елизабет II. Кадърът е заснет преди приема в Бъкингамския дворец на държавни и правителствени ръководители, пристигнали за траурната церемония.

Четирите кралски особи позират усмихнати пред камерата, като всички са облечени в черно. Впечатление прави изборът за тоалет, който принцесата на Уелс е направила за случая – тя е със същата черна рокля, с която бе на погребението на покойния принц Филип, съпруг на Елизабет II, отбелязва "Дейли експрес". Кога обаче ще се състои церемонията по коронясването на Чарлз III, е сред въпросите, които силно вълнуват в този момент британското общество.

Като едно от най-сюблимните и ключови събития в британската монархия, коронацията е белязана под знака на стриктно спазвана от векове традиция. Но не винаги това е било така.

В последните няколко столетия традицията повелява церемонията по коронацията да се състои около година след същинското встъпване в длъжност. Кралица Елизабет II се възкачва на трона на 6 февруари 1952 г., а самата ѝ коронация е извършена на 2 юни 1953 г.

Не така обаче е било с нейните предшественици. Заради историческите обстоятелства в миналите векове, провъзгласяването на новия крал се е случвало по възможно най-бързия начин с цел елиминиране на останалите претенденти.Монархът, който пръв удължава периода между встъпването в длъжност и коронацията, е Чарлз I, (управлявал от 1625 до 1649 г., когато е бил екзекутиран). Той е коронован десет месеца след възкачването си на престола, а наследникът му Чарлз II – единадесет месеца.

Според прогнозите и Чарлз III ще спази обичайната пауза до коронацията. Засега денят, в който тя ще се състои, не е обявен официално, но е ясно категоричното желание на сина на кралицата церемонията да е по-скромна, без типичната и излишна помпозност, изискваща огромни разходи.Кралските анализатори все пак предполагат, че за дата на коронацията новият крал ще се спре на 2 юни 2023 г. Тогава се отбелязват 70 години от коронацията на майка му, а подготовката за този юбилей е започнала още преди смъртта на кралицата.

В полза на тази дата идва и фактът, че въпросният ден се пада петък, което го прави удобен той да бъде обявен за неработен ден. Освен това на 14 юни е рожденият ден на Чарлз, което улеснява организацията на всички тържествени събития във времеви аспект. 

Четете още: Певица с шокираща изповед за принц Чарлз: Той съсипа живота ми

 


Още по темата

Коментари

1 н
  03 октомври 2022 | 16:52 отговор
 

рожденния ден на чарлз е 14 ноември бе иначе хубаво са се ухилили за траур и погребение, отврат

 

Добави Коментар

Най-четени