Ето коя е ваксината, която пази не само ваксинирания, а и околните!

Добри новини за ваксината на "Бионтех/Пфайзер"! Проучване установи, че тя показва висока ефективност при защита от новия коронавирус, а също и впечатляваща способност да предотвратява разпространението му в над 89%. Това съобщи електронното издание на германското сп. "Шпигел". С други думи тя пази не само ваксинирания, а и околните.

Изданието се позовава на резултати от все още непубликувано изследване, проведено съвместно с израелското здравно министерство. Те сочат, че в 89,4 на сто от случаите ваксинираните не предават SARS-CoV-2 на други хора. Изследването е проведено в Израел при анализ на данни от 1,7 милиона ваксинирани.



От своя страна израелското здравно министерство вече съобщи, че ваксината на "Пфайзер" е почти напълно ефикасна след втората доза. Според данните на министерството ваксината е показала близо 99 на сто ефективност при предотвратяване на хоспитализации, сериозно заболяване и смъртност при хората, които през последните две седмици са приели втора доза. Да припомним, че приемът на ваксината предвижда две инжекции в интервал от три седмици.

Израел е първата държава в света, която категорично показва въздействието на ваксината в реалния живот, като голяма част от населението от 9,3 милиона души вече е имунизирано, а дигиталната база данни позволява осъществяването на детайлно епидемиологично проследяване в страната.

Според нея, седмица след втората доза ваксината е 91.9 на сто ефикасна срещу заразяване с новия коронавирус, 96.9 на сто ефикасна срещу развитие на треска и 94.5 на сто - срещу хоспитализация, сериозно заболяване и смърт.



Две седмици след втората доза ефективността се покачва до 95,8 на сто срещу зараза, 98 на сто срещу треска и дихателни затруднения и съответно 98,9, 99,2 и 98,9 на сто срещу хоспитализиране, сериозно заболяване и смърт.

Старт на ваксинирането Израел постави на 19 декември и към момента е първенец сред страните с най-много ваксинирани хора. Обявените резултати са от анализ на данните към 13 февруари.

Междувременно, излязоха някои интересни резултати, касаещи ефективността на въпросната ваксина и при възрастното население над 80-годишна възраст. Данните се отнасят за над 12 000 души и показват минимум 57 процента защита срещу коронавирус 28 дни след ваксинацията с една доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", нарастваща до 88 процента след прилагането на втора доза. Цифрите бяха публикувани от "Пъблик Хелт Ингланд" и представляват първият независим анализ във Великобритания, който показва ефективността на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" извън изпитвания.

Всичко гореказано звучи стимулиращо на фона на противоречивите мнения за ваксинирането, което разделя обществото у нас и по света на две фракции - такива, които подкрепят ваксините и т.нар. антиваксъри.

Всъщност конфликтът ваксини и антиваксъри не е от вчера. Той има дълга 100-годишна история и винаги е вълнувал човечеството от тогава до сега. Днес покрай борбата срещу Ковид-19 той отново е на дневен ред, изправяйки населението пред сериозен избор, касаещ бъдещото здраве както на самите тях, така и на техните близки.

И все пак засега говорим за избор. Избор, който обаче в близко бъдеще не изключва възможността да се превърне в задължение. Задължение поради ред причини - пътуване извън страната, посещение в хотел или дори ресторант (някои ресторанти в Италия и Израел например вече дори предлагат за гостите си ваксина) и т.н.

Да си припомним, че първото задължително ваксиниране е въведено през 1874 г. от райхсканцлера Ото фон Бисмарк – като мярка срещу едрата шарка. Която днес между другото, успешно сме преборили благодарение именно на ваксината срещу нея. Тогава, по време на двете големи епидемии от това заболяване, съответно през 1870 и 1873 г. – в Германия се разболяват над 400 хиляди души, от които 181 хиляди умират.

Задължението веднага предизвиква отпор сред немалка част от населението и така се създава движението на противниците срещу ваксините, които днес наричаме с модерното "антиваксъри".

Първите организации на противници на ваксинирането се създават през 1869 г. в Лайпциг и Щутгарт, а през 1874 г. в Хамбург е основано дружество, обединяващо противниците на ваксините. Първите петиции срещу ваксинирането са изпратени в Райхстага още през 1872 година. Техните автори тогава се аргументират така: "Липсват научни доказателства, че като в човешкото тяло се вкара едно животинско заболяване, това може да има лечебен ефект". Депутатът Аугуст Райхеншпергер от Центристката партия изтъква и колко опасно би могло да бъде "предпазването на човека от една болест, но поразяването му от друга, много по-тежка“. Дежа вю? Звучи доста познато, нали?

А дали и този път ще станем свидетели на поредната ваксина, която ще премине в списъка на задължителните, предстои скоро да разберем.

Четете още: Внимание: Жените с филъри и надути устни не бива да слагат ваксината на Moderna