Автор
Woman.bg

Еврика: От 1 юни пътуваме до Гърция и обратно без 14-дневна карантина

Доживяхме! От 1 юни, тази година, ще можем да пътуваме до Гърция и Сърбия, без да е необходимо след завръщането си да спазваме задължителната досега 14-дневна карантина. Това обяви Бойко Борисов след онлайн срещата си с балкански лидери.

Решението се отнася и до международните шофьори, както и до автомобилните превозвачи. Карантината при тях отпада още на 25 май.



Българският министър-председател уточни, че за отпадане на карантината при пътуване до Румъния все още се водят преговори, тъй като "правителството е в оставка".

В дистанционния разговор Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция - Кириакос Мицотакис, и на Румъния - Лудовик Орбан, обсъдиха и облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Участие във видеоконференцията взеха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

На границата всеки турист ще бъде задължаван да попълва декларация, в която ще посочва своя телефон и трите си имена. В нея той трябва и да потвърждава, че е запознат с епидемичната ситуация, както и че няма симптоми и пътува на собствен риск.


Целта на лидерите чрез премахването на 14-дневната карантина е да създадат условия за пътуване, които да подпомогнат за облекчаването и възстановяването на туризма между гражданите на четирите страни. Спазването на хигиенните изисквания за сигурност с цел възпиране на коронавируса остават все така наложителни.