Автор
Woman.bg

Фалиралата Гърция ще дава по 2000 евро за новородено. А ние- не...

От 1 януари 2020 г. затъналата в дългове Гърция ще дава по 2000 евро за всяко новородено бебе, а майка му ще бъде защитена от уволнение, след като се върне на работа, за срок от 2 години. За сравнение - в България се отпуска еднократна помощ за раждане на първо дете в размер на 250 лв., а за второ - 600 лв.

Щедрият паричен подарък е само част от 14-те мерки, които южната ни съседка предприема, за да се пребори с демографската криза. В подкрепа на гръцкото семейство догодина държавата ще се бръкне със 180 млн. евро, които ще бъдат изплатени на 90 000 родилки.

Като цяло Стария континент остарява - естественият прираст е отрицателен в половината страни от ЕС, а Гърция не прави изключение. За сравнение - естественият прираст в България е (-6.5) промила, който е най-ниският не само сред членките на ЕС, но и сред останалите европейски страни, участващи в статистическите извадки на Евростат. Най-близо до нас е Сърбия с (-5.5) промила, следвана от Хърватия, Литва, Латвия и Унгария с приблизително (-4). Страната ни има едновременно по-ниска раждаемост от средната в ЕС и значително по-висока смъртност, което не е голяма изненада като се има предвид, че средната възраст на населението е сред най-високите на континента, а продължителността на живота – най-ниската заедно с тази в Литва и Латвия.

Гъркините, обаче, са на първо място в Европа по брой на абортите и на трето в света с около 250 000 случая годишно.

Управляващите в България имат доста какво да заимстват от новите мерки на гърците в посока увеличаване на населението. Така например съседите ще компенсират с купон от 180 евро месечно в продължение на 10 месеца всяко семейство, чието дете не е класирано в детска градина. Планира се и удължаване на работното време на детските заведения. Ще бъде въведено анонимното раждане, за да се ограничат случаите на бебета, изоставени от майките си. Предвидени са и много образователни мерки в посока сексуално образование и защита с контрацепция.

Както се казваше в една реклама, гърците са го измислили. Остава ние да почерпим от техния опит, преди окончателно да сме се стопили.