Автор
Весела Георгиева

Фейсбук гръмна с коментари за трагедията. Ето най-стойностните. Замислете се. Камбаната бие за вас!

Тази сутрин при пожар в автобус на магистрала "Струма" загинаха 45 човека, съобщи МВР. Инцидентът е станал малко след 2.00 ч. тази нощ, близо до село Боснек. Жертвите са чужди граждани, а автобусът е пътувал в посока към Република Северна Македония.

Превозното средство е влязло в страната ни от Турция. Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час е катастрофирал.

Според първоначална информация, причина да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал, предаде БТА. Една от версиите е, че автобусът се е ударил в мантинелата. Това е причината да не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил или първо е станал самият пожар в превозното средство. Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата.

View post on Instagram
 

А социалните медии врят от коментари. Споделяме с вас някои от тях:

"Крайно време е да бъдат осветени всички пътища и магистрали в България. Някакъв тежък мрак е да караш нощно време из нашите пътища. Няма маркировки, светлоотразители, високи бордюри. Принуден си да караш на дълги..заслепяваш други. Влизаш в друга държава..всичко свети. Сега мракът е за наша сметка и за близките на починалите. Ама аз, каквото и да пиша... няма значение. Няма да се промени нищо с тъпите ми постове.", коментира Башар Рахал.

"Огромна е трагедията, случила се тази нощ на АМ Струма! Причините биха могли да са няколко и обикновено “виновен” е шофьора. Включително, много често в такива инциденти се казва причина - шофиране, несъобразено с пътната обстановка…. Което се интерпретира мнооого широко! Разбира се, има всякакви водачи! Но това не променя основната причина за многото тежки катастрофи в България - ПЪТИЩАТА НИ СА В УЖАСНО СЪСТОЯНИЕ!!!
Няма по-лоши в Европа! За качеството на асфалта няма да говоря, не съм специалист. А и нали си има контролни органи, които го приемат!
Мантинелите - ръждясали, мръсни и изкривени на безброй места! Новите пък, които се монтират, са като клечки за зъби - и велосипед няма да спрат!
И почти навсякъде, мантинелите са обрасли и скрити от храсти и тръни, което явно е с цел - да не се вижда “красотата” им!
Знаците - ръждясали и изкривени! Един прав знак нямаме! Но истинският проблем е, че има толкова неадекватни знаци, поставени не на място и задължаващи с ненужни ограничения!
Маркировката-ако я има, тя е тънка и безлична! Почти липсва странична маркировка, подновява се само централната!
Липсващо осветление на много места!
Евтини на брашното, скъпи на триците! Но в случая даже и на триците сме евтини!
Кога ще започнем да държим на наистина важни неща - живота ни и този на нашите деца?!!", пише Георги Икономов.

"Не пътищата, а България не покрива минимални изисквания за безопасност.
След години на тотална депрофесионализация във всички сектори, цената, която се плаща е само една и тя е човешкият живот.
Легнахме си с новината за 9 изгорели възрастни хора в старчески дом (вече сме ги забравили), ставаме с този изгорял автобус и 45 загинали. Статистиката от вторник по традиция е страшна - 245 души (5 автобуса).
И ако можем да забраним думата "тепърва" от телевизора, защото практиката показва, че това тепърва никога не идва.", коментира Сибина Григорова.

"Някак си при 9 загинали при пожар в дом за възрастни хора и 45 изгорели в автобус на магистрала "Струма" вестта за 254 починали от Ковид-19 в същия ден дребнее. А всъщност те са с точно 200 повече - но с тях вече свикнахме, защото се случват всеки ден. И за първите ще обявим ден на национален траур, а за вторите вече и по няколко секунди в новините ни мързи да отделим. Надали някой е очаквал, че социалната ни еволюция от все повече хуманизъм само с една пандемия рязко ще прескочи към обикновени, пещерно-стадни инстинкти за оцеляване, тип "Не е важно да мога да бягам по-бързо от мечката, важното е да мога да бягам по-бързо от теб" - но ето, явно се случи точно това! Простичко казано, в България от месеци всеки ден "изгарят" по 4-5 автобуса като изгорелия тази нощ - и то само от това, че мнозинството не иска да си развали хатъра и да се откаже от някои от навиците си (без които абсолютно нищо няма да му стане), които водят до тяхното "запалване". И това се счита за нормално, приемливо и дори се възприема от мнозина като защита на свободата.", написа Стефан Янков.

"Във Факултета по журналистика трябва да има задължително обучение "Как да се държим по време на трагични събития.".", гласи коментарът на Христо Комарницки.

"Поставете се на мястото на водач на автобус: шофирате по двулентов скоростен път с една аварийна лента. В един момент лентите за движение стават три без никаква вертикална маркировка, указваща, че "третата лента" има някакво друго предназначение. Като професионалист и съвестен водач, отговорен за 50 съдби, Вие "заставате" там, където е мястото на Вашето превозно средство - в най-дясната лента. След завоя осъзнавате, че маркировката Ви е подвела, но вече е късно. Правите всичко, което е по силите Ви, но Вашата съдба и тази на още 50 невинни души вече е предопределена.", написа Димитър Димитров във фейсбук.

"Изгоряха ХОРА тази нощ и осветиха непрогледните български пътища...", коментира Игор Марковски.

Разбира се, сигурни сме, че ще има много. Коментари. Защото за всички е ясно, че скръбта е за всички. Тя няма националност. В този автобус можехме да бъдем аз, вие, вашите близки или деца.

По-важното обаче е, тази скръб да не остане просто новина, превърнала се след време в архив. А да бъде катализатор за някаква промяна. В изискванията за строителство, в изискванията за качество и контрол, в изискванията за пътуванията. Това е важното. А тя, скръбта, ще си остане в сърцата на близките. И ще става все по-тежка с времето.